Vučić: Imamo najavu da će da upadnu u Poštansku Štedionicu, da će Priština ukinuti platni promet iz Srbije i zabrani dinare

Foto: Printscreen/Tv Pink
Foto: Printscreen/Tv Pink

Dobili smo najavu iz Prištine da su spremni da razmatraju ukidanje platnog prometa sa centralnom Srbijom, odnosno da zabrane upotrebu dinara, pa da upadaju u Poštansku Štedionicu i u naše Pošte u južnoj srpskoj pokrajini, poručio je večeras iz Davosa srpski predsednik Aleksandar Vučić. 

U ovom švajcarskom gradu juče je počeo Svetski ekonomski forum pod sloganom „Obnova poverenja“.

Među više od 100 predstavnika država, svih glavnih međunarodnih organizacije i civilnog društva iz više zemalja, kada je reč o Prištini i Beogradu, Davosu je srpski predsednik, kao i kosovski premijer.

Po prvi put iz Davosa, večeras se medijima koji ga tamo prate, obratio srpski predsednik.

Pred sastanak sa visokim državnim sekretarom Stejt Departmenta, Džejmsom O’Brajenom, sa kojim će se u Davosu sastajati i Aljbin Kurti – Vučić je večeras na kratko govorio o tome šta će mu tokom tog susreta biti teme.

Jedna od njih – situacija na Kosovu, odnosno nova najava iz Prištine, kako je otkrio večeras Vučić, da će razmatrati ukidanje dinara i platnog prometa iz Srbije, kao i da će „upasti“ u filijalu Poštanske Štedionice – jednu od dve banke koje na Kosovu posluju u srpskom sistemu i sa dinarima.

„Dobili smo najavu iz Prištine da su spremni da ramatraju ukidanje platnog prometa sa centralnom Srbijom, odnosno da zabrane upotrebu dinara, pa da upadaju u Poštansku Štedionicu i u naše Pošte u južnoj srpskoj pokrajini„.

Ta ga najava zabrinjava, ali i, kako je istakao – dovodi u pitanje sve procese normalizacije i svega drugog.

„Zato će to biti ključna tema večeras u razgovoru sa gospodinom O’Brajenom, a tema će biti i naoružavanje. Kao to – ko, zašto i kako se naoružava, šta je to što je učinjeno u skladu sa međunarodnim pravom a šta je to što nije“, precizirao je Vučić.

Biće još dosta važnih sastanaka, najavljuje, a pretnje Prištine nisu pretnje samo srpskom narodu, već i, smatra on, regionalnom miru.

„Moj posao je kao predsednik da brinem o svemu tome. Za sada sam zadovoljan da Srbija sa Amerikom, vodećom silom sveta – postiže sve viši stepen razumevanja“, poručio je Vučič.