Sunjog: Izbore na severu treba održati što pre, ne uslovljavati učešće Srba

(Foto: Ambassador Tomáš Szunyog, X)

Ambasador EU na Kosovu Tomaš Sunjog rekao je da je veoma zadovoljan što su kosovski Srbi iskoristili svoje pravo da prikupe potpise za smenu gradonačelnika Severne Mitrovice i Leposavića.

Sunjog je pozvao da se počne sa prikupljanjem potpisa u Zubinom Potoku i Zvečanu.

Sunjog je u postu na platformi „Iks“ rekao da je veoma važno da se što pre održe vanredni izbori u severnim opštinama Kosova, kao i da Srbi sa Kosova učestvuju na izborima bez uslova.

„Zadovoljan što vidim da kosovski Srbi koriste svoje demokratsko pravo, predviđeno pravnim okvirom Kosova, i počeli su da prikupljaju neophodne potpise za peticiju za smenu gradonačelnika Severne Mitrovice i Leposavića. Pozivam kosovske vlasti na centralnom i lokalnom nivou da obezbede sva potrebna dokumenta i omoguće grupama građana da pokrenu prikupljanje potpisa i u Zubinom Potoku i Zvečanu. Ključno je da se vanredni lokalni izbori na severu Kosova održe što pre uz bezuslovno učešće kosovskih Srba“, poručio je Sunjog.

U Severnoj Mitrovici i Leposaviću u sredu je počelo prikupljanje potpisa za smenu gradonačelnika.

U ove dve opštine, kao i u Zubinom Potoku, rok za prikupljanje potpisa je do 22. januara, a u Zvečanu je rok za prikupljanje potpisa do 27. januara.

U Zubinom Potoku je u četvrtak određeno mesto gde se građani mogu okupiti da potpišu peticiju.