Skoro 39.000 zahteva za izdavanje kosovskih pasoša u januaru

FOTO: Kosovska policija/Fejsbuk

Od 3. januara zahtev za kosovske pasoše podnelo je oko 39 hiljada građana, piše danas Koha. Ovaj broj smatraju prilično velikim u Agenciji za civilnu registraciju, gde kažu da rade u vanrednim uslovima i gde će proći više od 30 dana dok građanin ne dobije ovaj pasoš.

U Agenciji za civilnu registraciju kažu da se više od mesec dana kasni kako bi se pasoš izdao, jer proizvodnja ne može da prati prijave.

Izvršni direktor Agencije za civilnu registraciju (ARC) Bljerim Camaj (Blerim Camaj) rekao je za KosovaPres da su podigli sve kapacitete kako bi građanima izdali pasoše, i da se radi o vanrednom stanju.

„Tačno, imamo 38.708 građana koji su od 3. januara 2024. godine do juče podneli zahtev za izdavanje pasoša, tako da vidimo da je to jako veliki broj, zahtevi građana su u veoma velikom broju. Podigli smo sve kapacitete da građanima obezbedimo pasoše, ali proizvodnja ne može da prati broj građana koji se prijavljuju za pasoše, tako da smo u vanrednoj situaciji“, rekao je on.

Čekanje je 30 i više dana dana kako bi se dobili pasoši upravo usled tolikog priliva zahteva. Sa druge strane, kaže da garantuju da je obezbeđen dovoljan broj i da će pasoši biti izdati.

Kako je ovaj sagovornik Kohe kazao, povećan je broj zahteva za ovim pasošima i od strane Srba.

„I građani Srbi, od kada smo krenuli sa viznom liberalizacijom, sve su veći zahtevi u severnim opštinama, kao i u južnim opštinama sa srpskom većinom, građani Srbi se prijavljuju, povećava se broj za opremanje pasošima. Prošle godine je mesečni prosek bio 22.000 do 24.000, dok se prošle godine samo u decembru prijavilo 36.665 građana… Ali ako računamo mesec januar 2024. sa januarom 2023. godine, broj je više nego udvostručen, za samo deset radnih dana oko 38 hiljada građana podnelo je zahtev za pasoše“, rekao je Camaj.

Zakonski rok za izdavanje pasoša na Kosovu je 15 dana.