Lučić u Prištini: Agencija za zaštitu konkurencije da obustavi postupak protiv MTS-a

Generalni direktor preduzeća “Telekom Srbija” Vladimir Lučić (Foto: Kim)

Generalni direktor preduzeća “Telekom Srbija” Vladimir Lučić očekuje da predstavnici međunarodne zajednice utiču na Agenciju za zaštitu konkurencije u Prištini da obustavili postupak protiv MTS-a i dozvoli joj da dobije treću licencu.

Kosovska Agencija za zaštitu konkurencije (AKK) kaznila je preduzeće MTS d.o.o. (ogranak Telekoma na Kosovu), novčanom kaznom od preko 1,5 miliona evra za navodno nezakonito preuzimanje kablovskih operatera, što je i povod za današnje sastanke Lučića i predstavnika međunarodne zajednice u Prištini.

“Iza toga se ne krije samo ta novčana kazna, nego pokušaj da se ta četiri kablovska operatera, koje smo mi spojili 2019. godine, da se izvrši revizija po novom zakonu koji su oni namerno promenili baš zbog nas. Ovo je glavni razlog našeg sastanka, da dokažemo da Agencija za zaštitu konkurencije ne poštuje ni lokalne zakone, da se zakoni tumače, kada je reč o srpskoj kompaniji, na jedan način, a kada je reč o drugim kompanijama na drugi način”, kazao je on.

Cilj sastanka, prema Lučićevim rečima, bio je da se pomogne kompaniji MTS d.o.o. kako bi se pritisak koji vrši prištinska administracija predupredio.

„Sami ste bili svedoci tog pokušaja u avgustu da se isključi naša kompanija, što smo uspeli uz pomoć međunarodne zajednice uspešno da rešimo. Međutim, pritisak se i dalje nastavlja. Naravno, svesni da ne mogu da uruše našu kompaniju, oni pokušavaju da joj otežaju rad“, rekao je on.

Dodao je da je ovaj problem dobar ispit za međunarodnu zajednicu.

„Ako oni dozvole da prištinska administracija na ovaj način tumači zakone koji su oni doneli, sprečavajući najveću srpsku kompaniju da ovde posluje, a zna se koliko smo mi bitni, ne samo zato što imamo 250 zaposlenih, nego što pružamo internet za 30.000 domaćinstava i televiziju, onda šta drugo da očekuju neke druge srpske kompanije. Nadam se da će međunarodna zajednica razumeti i da ćemo konačno rešiti taj problem“, rekao je Lučić.

Naveo je da MTS d.o.o. pokušava da „reši problem treće licence“.

„Vi znate da mi imamo tu privremenu dozvolu, da je tender za treću licencu trebao da bude već davno raspisan, ali nije zato što se zna da ćemo mi pobediti. Mi već imamo problem mobilne telefonije, mi imamo ograničen broj baznih stanica. Čak i u srpskim delovima građani osećaju to. Umesto da Agencija za zaštitu konkurencije to ispituje, zašto država nije dala treću licencu da poveća konkurentnost, ona faktički pokušava da nas skroz izgura ili da nas ograniči ovde“, rekao je Lučić.

On je istakao da je nedopustivo zastašivanje radnika ove kompanije.

„Mi smo u decembru imali slučaj kada je komisija Agencije za telekomunikaciju upala sa policijom sa dugim cevima u naš centar u Zvečanu I tu ostala nekoliko sati. To je klasično zastrašivanje radnika i nije viđeno u evropskoj praksi“, rekao je Lučić.

Generalni direktor Telekom Srbija Vladimir Lučić će Prištini tokom dana imati sastanke sa ambasadorima SAD i zemalja članica EU.