O’Brajan od PR traži koordinaciju oko uredbe i izbore na Severu, a od BG da pozove na odgovornost osumnjičene za Banjsku

(Foto: Preuzeto sa Koha)

Visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta, Džejms O’Brajan (James O’Brien), pozdravio je posetu izaslanika EU Beogradu i Prištini, zatraživši punu implementaciju dogovora postignutih u Briselu.

„Pozdravljam posete Miroslava Lajčaka sa Aljbinom Kurtijem i Aleksandrom Vučićem“, poručio je O’Brajen nakon što je evropski zvaničnik danas boravio u Beogradu, a uoči sutrašnjih razgovora u Prištini.

Naglašava da Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju dijalog koji se vodi u Briselu.

„Potrebna je puna implementacija sporazuma, uključujući i o ZSO“, naveo je američki zvaničnik.

O’Brajan je ujedno poručio vlastima u Beogradu da moraju da pozovu na odgovornost one koji su umešani u dešavanja u Banjskoj 24. septembra prošle godine.

Sa druge strane, Prištini poručuje da bi trebalo da se krene dalje ka organizaciji izbora na Severu, ali i da je neophodna koordinacija pre primene nove uredbe o valutama.

Izaslanik EU Miroslav Lajčak, danas se sastao sa predsednikom Srbije i direktorom Kancelarije za KiM.

Vučić je nakon sastanka poručio da su razgovori bili korektni, te da mu je ukazao na neophodnost formiranja ZSO, najhitnije održavanje lokalnih izbora na Severu Kosova, te da je od Evropske unije zatražio podršku u „zaustavljanju daljih provokacija koje dolaze iz Prištine“.

O sastanku sa Vučićem oglasio se danas i Lajčak, navodeći da su se fokusirali na stratešku perspektivu za 2024. godinu, sagledali stanje u dijalogu i govorili o narednim koracima ka normalizaciji odnosa sa Prištinom.

Nakon današnje posete Beogradu, izaslanik Evropske unije sutra dolazi u Prištinu gde ga očekuju novi susreti.

Iz EU poručuju da su posete deo mandata Lajčaka s ciljem pružanja pomoći stranama da napreduju u procesu dijaloga.

Lajčak dolazi u jeku tenzije i bojazni da će odluka Prištine o regulisanju evra kao jedine valute stvoriti novu krizu na Kosovu.