Otvoreno o svemu: Dezinformacije u medijima

Otvoreno o svemu (Foto: Radio Goraždevac)

Dezinformacije predstavljaju namerno širenje lažnih informacija ili manipulacija istinom, često radi postizanja određenih ciljeva. One mogu imati ozbiljne posledice po društvo, a jedna od njih je smanjenje poverenja u medije.

Povećanje broja objavljenih vesti na jednom portalu u toku dana ne sme da utičena na njihov kvalitet, složili su se novinari učesnici u diskusiji na temu „Mediji i informisanje građana: Da li kvantitet znači kvalitet“, održanoj u Centru građanske energije u Gračanici.

Novinari učesnici u ovoj diskusiji bilbi su urednik Kim radija Goran Avramović glavni i odgovorni urednik Radio Goraždevca Darko Dimitrijević, urednica portala KoSSev Tatjana Lazarević i izvršna direktorka Asociacije Nezaviznih Elektronskih Medija na Kosovu Ardita Zejnulahu.

Na početku diskusije je najpre predstavljeno istraživanje direktora Kim radija Isaka Vorgučića „Mediji i informisanje građana: Da li kvantitet znači kvalitet“ koje pretežno tretira sposobnost i kapacitete medija na srpskom jeziku na Kosovu da adekvatno informišu građane, ovo istraživanje na diskusiji predstavio je urednik Kim radija Goran Avramović.

Avramovic naglasava da je jasno da su danas mediji i portali prepuni lažnih informacija koje svako može da plasira.

Glavni i odgovorni urednik Radio Goraždevca Darko Dimitrijević smatra da su ljudi vise navikli na onlajn medije ali ipak imaju naviku da pogledaju tv radi informisanja.

Tatjana Lazarević, urednica portala KoSSev, istakla je da na portalima cesto ne vidi kvalitetno tehnicki ispisane tekstove.

Na medijskoj sceni kosovskih Albanaca, prema rečima izvršne direktorke Asociacije Nezaviznih Elektronskih Medija na Kosovu Ardite Zejnulahu, broj informacija na dnevnom nivou je takođe u porastu.

Celu emisiju “Otovoreno o svemu” možete poslušati na linku ispod.

Novinarska diskusija na temu „Mediji i informisanje građana: Da li kvantitet znači kvalitet“ održana je u okviru projekta Etikonekt koji je podržao Nacionalni demokratski institut.