Analiza lažnih vesti tokom januara

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Proteklih mesec dana u medijima su se pojavljivali tekstovi sa tendencioznim naslovima i sadržajem. Ti tekstovi su svojim sadržajem podstakli širenje dezinformacija, poluinformacija i neosnovane tvrdnje.

„Balkan na nogama“

Portal Informer je 15-og januara ove godine objavio vest pod naslovom „Hitno! NATO šalje borbene grupe nadomak Srbije! Balkan na nogama, nekoliko hiljada vojnika dobilo naređenje za pokret!”, koji čitaoce navodi na pomisao da se sprema novi sukob na teritoriji Republike Srbije.

U daljem tekstu ovog portala ne pominje se Srbija. Ministar odbrane Bugarske, Todor Tagarev naveo je da će u Bugarskoj za potrebe NATO biti izgrađena infrastruktura vredna šest milijardi evra. On je za bTV rekao da će u Bugarskoj biti stacionirano 5.000 NATO vojnika. Osim što se Bugarska graniči sa Srbijom, nema ni jednog drugog detalja o povezanosti ovog poteza NATO-a sa “novim sukobom” na teritoriji Republike Srbije.

U godini kakva je bila prethodna, puna nemilih događaja i velikih tenzija pogotovo na severu Kosova, ali i ratnih dešavanja u svetu, ovakva vest za cilj nije imala tačno i objektivno informisanje, osim klikbejta, može se reći da je ovo pokušaj manipulacije nad čitaocima ovog portala.

List Alo je 27-og januara objavio tekst pod naslovom “DOM LORDOVA PISAO KAMERONU Sprema se novi napad na Srbiju u režiji Londona”, pokušavši da čitaocima predstavi informaciju da britanski Komitet za međunarodne odnose i odbranu Doma lordova sprema „novi napad na Srbiju u režiji Londona“. Međutim, originalni izvor nam pokazuje da je ovo pokušaj manipulacije nad čitaocima, kao i izvrtanje stvarnosti.

“Dom lordova”

Komitet za međunarodne odnose i odbranu Doma lordova izrazio je zabrinutost zbog eskalacije tenzija na Zapadnom Balkanu i dao nekoliko preporuka za uključivanje Britanske Vlade u već postojeće procese i inicijative, pritom ne pominjujući “napad na Srbiju”.

Ovaj portal u svom naslovu čak ne navodi o kakvom se “napadu” radi, da li je to vojni, diplomatski ili pak neki drugačiji. Upravo to čitaoce ovog portala može navesti na različita shvatanja i uneti nemir i nesigurnost među njima.

Ovaj Komitet u svom saopštenju naveo je inicijativu i pritisak na Srbiju i Kosovo da sprovedu u potpunosti dogovore iz Briselskog i Ohridskog sporazuma.

Širenje lažnih vesti i dezinformacija može ostaviti duboke posledice na društvo. Kada se svesno i ciljano optužuje određena zajednica kako bi se izazvala mržnja i diskriminacija prema njoj.

Tabloidi neretko, tendencioznim naslovima manipulišu nad čitaocima kojima pružaju dezinformacije i imaju za cilj klikbejt i širenje lažnih vesti. Na taj način često navode čitaoce na pogrešna shvatanja, što može dovesti do dubokih posledica na društvo.