Sentić u Visokim Dečanima: Presuda Ustavnog suda iz 2016. se mora odmah primeniti

Zamenik kosovskog ombudsmana Srđan Sentić i iguman Visokih Dećana otac Sava (Foto Fejsbuk@Srdjan Sentic)

Sinoć sam bio u poseti velelepnoj evropskoj građevini, manastiru Visoki Dečani Srpske pravoslavne crkve. Bilo mi je izrazito zadovoljstvo susresti se sa ocem Savom, igumanom manastira Visoki Dečani. Ovaj razgovor je potvrdio moje zabrinutosti u vezi sa trenutnom situacijom, a posebno stanjem u kojem se nalazi Srpska pravoslavna crkva na Kosovu, naveo je zamenik kosovskog ombudsmana u objavi na Fejsbuku.

„S razlogom, Srpska pravoslavna crkva bi trebalo da uživa ustavne i međunarodno priznate garancije koje će omogućiti nesmetanu službu svojim vernicima i zaštitu imovine u njenom vlasništvu kao neprikosnovenom pravu. Nažalost, realnost nas upućuje na drugačiji zaključak“, podsetio je on.

„Smatram da se presuda KI132/15 Ustavnog suda iz 2016. godine mora u potpunosti i bez odlaganja primeniti, s obzirom da je načelo pravne sigurnosti jedno od fundamentalnih aspekata vladavine prava“, dodao je Sentić.

Nesprovođenje presude Ustavnog suda je pravi pokazatelj suštinskog odnosa vlasti prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, njenim vernicima, vladavini prava, ljudskim pravima i međunarodnim standardima o verskim slobodama i imovinskim pravima, smatra zamenik ombudsmana i podseća da je manastir Visoki Dečani, koji je deo svetske kulturne baštine, sa punim pravom zaštićen od strane Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO).

„Srpska pravoslavna crkva nije ‘srbizovana’, kao što smo nedavno imali priliku da čujemo tu opasnu neistinu sa određene adrese, već dokazano postoji sa svojim nepromenjenim identitetom više od 805 godina na Kosovu, te je krajnje neprimereno žigosanje i diskriminacija kojoj nema mesta u evropskim i zapadnim vrednostima“, naveo je on.

„Svi oni koji svakoga dana uporno potenciraju, a posebno na međunarodnom nivou, vladavinu prava, ljudska prava i demokratiju kao načela njihove vladavine, moraju prvo da počnu i neselektivno da veruju u to i za početak primene gore navedenu presudu, kako bi njihov glas bio odgovorniji, inkluzivniji i ozbiljniji“, dodao je Sentić.

„Duboko me zabrinjava što smo u poslednje vreme svedoci polarizacije, antagonizacije i govora mržnje koji ne samo da se raspiruju, već se i institucionaliziju“, zaključio je on.