Netačno: Prijem Kosova u Savet Evrope nije zakucan posle poteza Srbije

Foto: Printscren

Portal Alo je objavio vest “NOKAUT ZA KURTIJA Albanci na aparatima, prijem u Savet Evrope zakucan posle poteza Srbije”, čijem naslovi kaze da Kosovo nije primljeno u Savet Evrope zbog poteza Srbije.

U naslivu ove vesti je naglašeno da je Kosovo izostavljeno sa dnevnog reda sastanka Komiteta ministara Saveta Evrope zbog političkih poteza Srbije. Međutim, detaljnija analiza ove situacije pokazuje da su takve tvrdnje netočne.

Prema pravoj vesti, Kosovo nije bilo na dnevnom redu za sastanak Komiteta ministara Saveta Evrope koji će se održati 16. maja u Strazburu. To nije rezultat poseta Srbije, već složenih političkih pregovora i zahteva unutar same Evropske unije.

Izvori su potvrdili da su neke zemlje, uključujući Francusku i Nemačku, zahtevale da se članstvo Kosova u Savetu Evrope uslovi formiranjem Zajednice opština sa srpskom većinom.

Odbacivanjem ovog uslova, premijer Kosova Albin Kurti jasno je stavio do znanja da se pitanje Zajednice odnosi na dijalog za normalizaciju odnosa sa Srbijom, a ne na članstvo u Savetu Evrope.

Ovo ističe da odluka nije direktno povezana sa posetama Srbije, već sa složenim političkim odnosima i zahtevima za unapređenje dijaloga između Kosova i Srbije.

Kosovo, za sada, nije na dnevnom redu Komiteta ministara Saveta Evrope, koji će zasedati 16. maja u Strazburu, potvrdili su Radiju Slobodna Evropa diplomatski izvori.

Očekivanja su bila da će se na tom sastanku glasati o prijemu Kosova u ovu organizaciju.

Prema diplomatskim izvorima nekih zemalja Saveta Evrope, postoje neke zemlje koje smatraju da Kosovo uopšte ne bude na dnevnom redu, nego da dobije negativan glas.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope je 16. aprila usvojila preporuku da se Kosovo primi u članstvo.

Međutim, zemlje poput Francuske i Nemačke zahtevaju da članstvo Kosova u Savetu Evrope bude uslovljeno osnivanjem Zajednice opština sa srpskom većinom.

Premijer Kosova Albin Kurti odbacio je ovaj uslov, rekavši da se pitanje Zajednice odnosi na dijalog za normalizaciju odnosa sa Srbijom, a ne Savet Evrope.