Izložba skulptura Branislava Ristića: Umetnički zagrljaj

Akademski vajar Branislav Ristić (Foto: Radio Goraždevac)

Akademski vajar Branislav Ristić iz Štrpca priredio je treću samostalnu izložbu pod nazivom “Zagrljaj” sinoć u Galeriji umetnosti Priština. Skulpture ovog umetnika uvele su publiku u svet savremenog stvaralaštva koji je prožet najfinijom simbiozom nabujalih emocija prirode.

Vajar Branislav Ristić zahvalio se Domu kulture u Gračanici na spremnosti da uvek podrži umetnike i izrazio nadu da će se ova saradnja nastaviti i u budućnosti. Pozvao je ljubitelje umetnosti da uživaju u skulpturama na način na koji je on uživao dok ih je sređivao.

„Moja je ideja bila da kroz apstraktnu formu prikažem jedan težak i čvrst materijal kao nešto sa čim bi moglo vrlo lako da se igra i rukovodi. Ta šupljina, jeste u stvari prostor koji treba da bude sastavni deo te skulpture, kao što ta skulptura treba da bude sastavni deo tog prostora“, istakao je Ristić.

O stvaralaštvu Branislava Ristića govorila je kustos Galerije umetnosti Priština Milica Kostić, koja je istakla da umetnik koristi kamen za oblikovanje skulptura kao simbol postojanosti, čvrstine volje i težine emocija koje proživaljavamo.

„On posmatrača upoznaje sa večnim trajanjem materijala i krhkim vekom običnog čoveka. Naizgled minimalističkim pojednostavljenim skulpturama definisanim svedenom formom odbacuje sve što je suvišno, pretenciozno kroz apstraktnu celinu svedenih elemenata. Celina je toliko apstraktna da u posmatraču pobuđuje osećanja elementarne snage koja prosto bukte iz kamena, pa nam se čini kao da pruža utočište skrivenim životnim tajnama“, navela je Kostićeva.

Skulpture Branislava Ristića, kazala je ona, teže da ogole suvišne tradicionalne konvencije u vajarstvu prikazivajući samu srž ideje.

„Upravo su ideja i pokret glavni nosioci njegove suštine postojanja skulpture. Sjajne bele boje mermera, kao i sam oblik dela prizivaju na čistotu i čulnost osećanja kojima umetnik vrlo lako definiše najbolji smisao postojanja kroz svoja dela. Pritom celokupnu formu upotpunjuju namerni procepi koji kao duboki ambis pojačavaju tajanstvenost tamnih šupljina objedinjujući prostor i vazduh u večni zagrljaj. Ovakvim pristupom umetnik kao da nas namerno priziva da aktivno participiramo u složenoj dinamici igre svetlosti i senke. Inspiraciju i snagu svog stvaralaštva umetnik nalazi u istinskoj lepoti duhovne kolevke našeg naroda kao večite inspiracije i nadahnuća mnogih naših velikana i stvaralaca“, istakla Kostićeva.

Pesnik i urednik književnih programa Doma kulture Gračanica Žarko Milenković naveo je da je ove skulpture stvarao umetnik koji je hteo da nas umetnički zagrli i da nam odagna predrasudu o tome da je kamen hladan.

„Čak i ovlašnim pogledom preko ovih skulptura shvatićemo da je kamen koji je ovaj umetnik vajao vreo, da naprosto presijava toplotu iz svojih fino zaobljenih ivica. Dakle, ovaj kamen je vreo onoliko koliko je vrela i krv umetnika i njegovo poreklo. Tlo na kome je umetnik ponikao u mnogome može odrediti njegov životni i stvaralački tok. Živeći neprestano zagledan u čar neba i zemlje, o njihovom neprekidnom zagrljaju svedoči se ovim skulpturama“, istakao je Milenković.

Izložba je organizovana u saradnji Galerije umetnosti Priština i Doma kulture “Gračanica”. Podržana je od strane Ministarstva kulture Republike Srbije, Kancelarije za Kosovo i Metohiju i SG Priština.