Američki vazduhoplovci iz Ohaja kod srpskih, „razmenjuju iskustva“

Foto: Vojska Srbije i Vojska Ohaja/ Ministarstvo odbrane Srbije

U zvaničnoj poseti Ratnom vazduhoplovstvu i PVO Vojske Srbije boravi delegacija Vazduhoplovstva Nacionalne garde Ohaja radi „razmene iskustava u oblasti bezbednosti letenja u vazduhoplovnim operacijama“, saopštilo je ministarstvo odbrane Srbije još u petak.

Ova aktivnost se realizuje u okviru programa državnog partnerstva Srbije i Ohaja, i predstavlja nastavak „dugogodišnje uspešne saradnje vazduhoplovstava Vojske Srbije i nacionalne garde te američke države“, podsetilo je Ministarstvo.

O saradnji posle bombardovanja 1999

Program državnog partnerstva Srbije i Ohaja realizuje se na osnovu potpisanog Sporazuma o statusu snaga (Status of Forces Agreement – SOFA), koji su 7. septembra 2006. godine u Vašingtonu potpisali tadašnji predsednik Republike Srbije Boris Tadić i tadašnja državna sekretarka SAD Kondoliza Rajs. Za zvaničan početak saradnje u oblasti odbrane uzima se prva poseta komandanta Nacionalne garde Ohaja general-majora Gregorija Vejta i 40 pripadnika Nacionalne garde Ohaja Srbiji od 15. do 21. septembra 2007. godine.

„Proteklih godina, vojno-vojna saradnja se konstantno razvijala da bi danas Program državnog partnerstva sa Srbijom SAD ocenile kao jedan od najuspešnijih od više od 60 uspostavljenih programa širom sveta. U SAD se razmatrala modifikacija normativno-pravnih akata koja definišu Program državnog partnerstva SAD, jer je primer saradnje Srbije i Ohaja pokazao da saradnja može da prevaziđe trenutne okvire“, navodi se na sajtu Ministarstva odbrane Srbije.

Saradnja je znatno intenzivirana pre svega u oblasti školovanja i usavršavanja oficira i podoficira, razmene i obuke jedinica, zajedničkih vežbi, prenošenju iskustava u formiranju podoficirskog kora, pomoći vojske civilnim strukturama u slučaju elementarnih i drugih nesreća i nepogoda i razvoju kapaciteta za učešće u multinacionalnim operacijama.

Najintenzivnija saradnja realizuje se tradicionalno u septembru svake godine kada je Vojska Srbije domaćin brojne delegacije Nacionalne garde Ohaja s komandantom na čelu.

Jedan od ključnih aspekata saradnje sa Nacionalnom gardom Ohaja je zajednički projekat izgradnje Centra za obuku jedinica za učešće u multinacionalnim operacijama na bazi „Jug“ i izvođenje zajedničkih vežbi i obuke.

Posebno mesto zauzimaju aktivnosti civilno-vojne saradnje, koje se realizuju od 2009. godine u okviru projekata „Humanitarna asistencija“, u okviru kojih pripadnici NG Ohaja i Vojske Srbije zajednički rade na renoviranju objekata od društvenog značaja pod pokroviteljstvom Evropske komande SAD.