CBK porukama poziva na otvaranje bankovnih računa, da li je to pomoć, zabuna ili diksriminacija?

Foto: KoSSev
Foto: KoSSev

Poštovani građani, primite novac preko bankovnog računa u evrima. Sačuvajte i menjajte u bilo kojoj valuti. Otvorite nalog sa osnovnim uslugama, bez naknade za otvaranje i održavanje – poruka je koju je danas Centralna banka Kosova slala građanima kako bi ih informisala o svojoj nedavno donešenoj Uredbi. Proveravali smo da li je ona do građana stigla.

Nakon što je pristala na to da građanima na Kosovu koji još uvek koriste dinare preko primanja iz Republike Srbije – da prelazni period za prilagođavanje na Uredbu koju je usvojila krajem decembra, Centralna banka Kosova sredinom februara iznela je 10 mera kojim će, kako je planirala, građane o njoj informisati.

Centralna banka Kosova kaže da je danas, preko operatora, slala SMS poruke građanima:

„O pristupu bankovnim računima i mogućnostima primanja sredstava na njihove račune u evrima“.

„Poštovani građani, primite novac preko bankovnog računa u evrima. Sačuvajte i menjajte u bilo kojoj valuti. Otvorite nalog sa osnovnim uslugama, bez naknade za otvaranje i održavanje“, sadržaj je te poruke.

Naknadno su na svom sajtu i Fejsbuku, građane obavestili da svi oni koji još nemaju račun – mogu da ga otvore u jednoj od banaka i to prema Uredbi CBK za pristup platnim računima za osnovne usluge – da za ugrožene grupe socijalnih šema bude bez naknade za otvaranje ili održavanje, od 01.01.2024.

Građani u Mitrovici poruku nisu dobili?

Proveravali smo da li su ove poruke stigle građanima Kosovske Mitrovice.

Iako su gotovo sve mere tada utvrđene bile namenjene za informisanje građana u srpskim sredinama, gde su dinari još uvek u opticaju, do objavljivanja ove vesti, koga god da smo kontaktirali u rejonu severnog dela Mitrovice – ovu poruku nije dobio.

Takođe, niko od novinara u našoj redakciji, kao ni njihovih članova porodice – poruku ovakvog sadržaja danas nije primio.

Nisu je dobili korisnici MTS mobilne mreže, kao ni IPKO mreže u Mitrovici – sa onima sa kojima smo razgovarali i proveravali.

Na jugu dobijali, Sentić: Diskriminacija na osnovu percepcije

Sa druge strane, prema našim informacijama do sada, imamo potvrđeno da su je dobili srpski korisnici koji žive južno od Ibra.

Takođe, kako saznajemo od pojedinih korisnika, oni su poruke dobili iako nemaju otvorene bankovne račune u dinarima.

Jedan od onih koji nam je potvrdio da je dobio ovu poruku je i zamenik kosovskog ombudsmana, Srđan Sentić. On navodi da nikada nije imao račun u dinarima, a ovakav postupak ocenjuje kao „diskriminaciju na osnovu percepcije“:

„Jer šalju Srbima bez obzira na to da li neko ima ili nema dinarski račun. U pitanju je još jedan od stereotipa koje kosovske vlasti primenjuju prema srpskoj zajednici“.

Smatra da je ovakav postupak neprihvatljiv.

Inače, poruka ispisana na latinici sadrži slovne greške, kao i slova bez kvačica. Ujedno, građani su je dobijali i na engleskom jeziku. 

Šta (ni)je u poruci rečeno?

Osim olakšice da se otvori račun bez novčane naknade za otvaranje i održavanje, u sadržaju ovog SMS-a, nema odgovora na jedan od suštinskih problema koji je nastao sa primenom Uredbe CBK, a kod onih državljana Srbije koji primanja ostvaruju na Kosovu radeći u srpskom sistemu:

Koja je to autorizovana finansijska institucija preko koje će oni nesmetano nastaviti da ostvaruju svoj dohodak iz Srbije?

Drugim rečima – ovom porukom nije odgovoreno na više pitanja, među kojima su i:

Da li će kosovske banke prihvatiti ugovore o radu pri sistemu Republike Srbije; takođe da li će Srbija uplaćivati novac koji će ići preko Centralne banke Kosova, te kako će i u kojoj valuti CBK distibuirati dalje taj novac do zaposlenih odnosno primalaca davanja i dohodaka iz Srbije; ili će Srbija isplaćivati svoje korisnike preko njihovih kosovskih bankovnih računa u kom slučaju bi se zapravo izračunavala i visoka već postojeća „međudržavna“ provizija…?

Poruka je samo unela dodatnu zabunu kod građana koji su je dobili južno od Ibra. Više njih nam se javilo sa pitanjem – da li su Beograd i Priština zaključili konkretan dogovor, pa zato dobijaju konkretne smernice.

Besplatna telefonska linija?

U nekoliko navrata pokušali smo da kontaktiramo 0800-222-55 – broj besplatne telefonske linije za žalbe, čije je uvođenje bila prva mera Centralne banke Kosova za prilagođavanje.

Na ovaj se broj, koji je CBK i danas postavila na svom sajtu, na kraju svog saopštenja – danima niko ne javlja.