Lajčak: Želimo više napretka u primeni sporazuma, sledi sastanak glavnih pregovarača

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak u Prištini (Foto: Kim)

Specijalni izaslanik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je, posle razgovora sa šefom kosovskog pregovaračkog tima Besnikom Bisljimijem, da želi više napretka u primeni Osnovnog sporazuma, jer je prošlo godinu dana od njegovog usvajanje. Razgovarano je i o Uredbi Centralne banke Kosova po kom je evro jedina zvanična valuta.

Tokom sastanka razgovarano je o nekoliko pitanja, kazao je Lajčak na konferenciji za medije u Prištini i istakao da su dva najvažnija.

“Upravo smo imali diskusiju, pokrili smo nekoliko problema, dva najbitnija, prvi je povezan sa dogovorom za normalozaciju koja je jako bitno dostignuće dijaloga, dokument koji je legalno obavezujući u potpunosti, ali prošla je godina od kako smo usvojili ovaj dokument i voleli bismo da vidimo veći progres u implementiranju i to je bio jedan od problema o kome smo diskutovali, kako da započnemo brzu implementaciju ovog dogovora”.

“I drugi problem o kome smo diskutovali koji je takođe bitan je skorašnja regulacija Centralne banke Kosova u vezi sa isplatom novca i razlog zbog koga smo diskutovali o tome, to pitanje je relevantno za ovaj dijalog i zbog toga je veoma važno”, dodao je on.

Podsetio je na sastanak u Briselu koji je održan 27. februara na kom se razgovaralo o Uredbi Centralne banke Kosova.

“Kao što znate ja sam organizovao sastanak u Briselu, sastanak je bio konstruktivan i mi smo bili u mogućnosti da pronađemo odgovore na nekoliko pitanja, ali takođe postoje pitanja koja idu preko ovih eksperata i o tim pitanjima razgovarali smo sa gospodinom Bisljimijem, i mislim da će se naša komunikacija nastaviti. Čuo sam odgovore na pitanja koja sam postavljao i moraću da analiziram sve, ovo je proces i moram da se uverim da na kraju neće biti ljudi, građana na koje će sve ovo negativno da utiče. Ja sam namerno ostavio obema stranama da odluče ko ce ih reprezentovati na tom sastanku u Briselu, ja sam rekao da verujemo da postoji potreba da razgovaramo i da želim da vaše delegacije dođu. To nije problem, Kosovo je predstavljao guverner Centralne banke, Srbiju glavni pregovarač Petković i zamenik ministra finansija”, objasnio je Lajčak.

Lajčak je  izjavio da planira da narednih dana održi sastanak sa glavnim pregovaračima.

“To je glavni razlog mog dolaska u Prištinu”, rekao je on.

“Razgovarali smo o dugačkoj listi pitanja, najvažnija je implementacija postignutog osnovnog dogovora i to je svima u interesu, da ima pomaka u primeni ovog sporazuma. To je najbolja ponuda koju smo mogli dobiti. Da je bilo boljeg dogovora, mi bismo to uradili, u ovom sporazumu imamo sve odgovore, šta i kako da radimo. Pitanje je samo kada će doći do implementacije svih tačaka. Dosta vremena sam proveo razgovarajući o koracima, postoji strah sa obe strane ako uradimo šta od nas tražite, da li ćemo dobiti šta ste obećali, o tome smo diskutovali ali ja verujem da ta pitanja mogu veoma lako da budu rešena i dogovorena”, zaključio je specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine.