Studenti arhitekture u studijskoj poseti gradovima Severne Italije

Studenti arhitekture u studijskoj poseti gradovima Severne Italije (Foto: Dom kulture Gračanica)

Studenti arhitekture Fakulteta tehničkih nauka iz Кosovske Mitrovice od 6. do 8. marta borave u studijskoj poseti Severnoj Italiji gde obilaze neke od najznačajnijih gradova ove regije (Trst, Padova, Verona i Venecija). Ovo studijsko putovanje organizovano je u cilju promocije studentskog projekta i vizije jednog mogućeg izgleda glavne gračaničke ulice – “Čaršija sećanja”, a organizovao ga je Dom kulture Gračanica.

Studenti i njihova mentorka profesorka Julija Aleksić predstavili su projekat u prostorijama Crkvene opštine Srpske pravoslavne crkve Svetog Spiridona u Trstu.

Prof. dr Julija Aleksić je predstavila projekat ističući potencijale koje “‘Čaršija sećanja’ može da ima kako za Srbe na Кosovu i Metohiji, meštane Gračanice i turiste što bi bilo povezano sa ekonomskim prosperitetom Gračanice i centralnog Кosova i Metohije”.

Predstavljajući viziju mogućeg izgleda gračaničke ulice – “Čaršije sećanja” Stefan Filipović istakao je da bi ovaj projekat mogao da bude kulturna i duhovna odbrana sećanja na gradove koji su ostali bez Srba.

“Ova Čaršija sećanja meštanima, posetiocima Gračanice nudila bi svojevrsno sećanje na one glavne karakteristike Prizrena, Peći, Uroševca, Gnjilana, Uroševca, čija bi ovo bila sublimacija”, rekao je Filipović.

Predsednik Crkvene opštine tršćanske Zlatimir Selaković zahvalio se na poseti studentima, profesorima i predstavnicima Doma kulture “Gračanica” i “duhu koji su studenti, profesori i kulturni delatnici doneli u Trst, i preneli snagu ovdašnjoj srpskoj zajednici”.

“Srpska dijaspora ima zadatak da u mestima u kojima žive Srbi prenese pravu istinu o Кosovu i Metohiji i ispravnosti borbe za očuvanje naših istorijskih prostora u okvirima Srbije”, rekao je Selaković.

Predstavljanju su prisustvovali paroh tršćanski otac Raško Radović, predsednik Crkvene opštine tršćanske Zlatimir Selaković kao i predstavnici srpske zajednice u Trstu.

Tokom boravka studenti će obići arhitektonske i kulturne znamenitosti Trsta, Verone, Padove i Venecije. Pokrovitelj putovanja je Кancelarija za Кosovo i Metohiju, a pomogao je i Rektorat Univerziteta u Prištini sa sedištem u Кosovskoj Mitrovici.