Priština: Kosovo dobilo status pridruženog člana Parlamentarne skupštine NATO-a

FOTO: NATO

Stalni odbor Parlamentarne skupštine NATO-a odlučio je da Skupštinu Kosova unapredi iz parlamentarnog posmatrača u pridruženog člana, saopštio je na godišnjicu početka bombardovanja SR Jugoslavije kosovski ministar odbrane, Ejup Maćedonci.

Naglašava da je reč o „velikom koraku napred za bezbednost i prosperitet Kosova i regiona“.

„Članstva u NATO i EU su od suštinskog značaja za svaku demokratsku zemlju“, naveo je Maćedonci u objavi na društvenoj mreži „X“.

Prethodno se oglasio i šef delegacije kosovske skupštine u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, Driton Hiseni (Hyseni), navodeći da je sada Kosovo dobilo najviši nivo prisustva s obzirom na to da nije članica NATO-a.

„Kosovo je dugi niz godina imalo status člana posmatrača. Ova odluka biće formalizovana glasanjem u Parlamentarnoj skupštini NATO-a na prolećnom zasedanju Skupštine, koje će biti održano 27. maja u Sofiji“, naveo je Hiseni.

Dodaje da će sa povećanjem nivoa zastupljenosti u Skupštini NATO-a, delegacija Prištine biti proširena i imaće veće učešće u odlukama Skupštine.

„Imaćemo pravo da se obraćamo amandmanima i komentarima za svaki proces i dokument koji se obrađuje Skupština, što je ranije moralo da se radi preko delegacija drugih zemalja, uglavnom Albanije“, saopštio je Hiseni.