Na 71. Martovskom festivalu filma održana promocija gračaničkog festivala “Grafest”

Na 71. Martovskom festivalu filma održana promocija gračaničkog festivala “Grafest” (Foto: Dom kulture Gračanica)

Sinoć je u okviru 71. Martovskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu održana promocija gračaničkog festivala “Grafest” u okviru koga su bila prikazana tri pobednička filma u protekle tri godine.

Prikazana su filmska ostvarenja “Uprkos svemu” Gorana Avramovića i Igora Vukovića, “Na veslu priča: pozdrav pesniku” Rastka Šejića i “A Istok reka teče” Jelene Radenović.

Predstavljajući festival, selektor revijalnog dela programa Grafest-a Žarko Milenković istakao je kako je ova promocija festivala potvrda da i mali festivali imaju svoj značaj i vrednost i na tome zahvalio organizatorima.

“Кako na Кosovu i u Metohiji više živimo film nego što ga stvaramo, te stoga ima vrlo malo kvalitetnih filmova o Кosovu, jer je za dobar film potrebna i distanca koja će svakodnevnu politiku prosejavati kroz sito, a uzimati samo ono najsuštinskije i autentično, što će prevazilaziti sadašnji trenutak i opstajati kroz vreme”, istakao je Milenković.

Selektorka takmičarskog program Nevena Matović istakla je da joj je “Grafest” pokazao istinski život na Кosovu, patnju, ali i snagu i vitalnost.

“Кada vršim selekciju filmova imam dilemu da li da pustim sve prijavljene filmove ili ne, jer me svi oni upoznaju sa izvornim životom tamo, ali ipak, kao profesionalac, moram da povedem brigu i o tehničkim detaljima kako su te priče prikazane. Ali nemam dilemu da su sve one potvrda da tamošnji autori mogu mnogo da urade, samo ako im se više posvete”, rekla je Nevena Matović.

Pobednik festivala “Grafest 2021” Rastko Šejić govorio je o svom odnosu prema ovom festivalu i snimanju filma i serijala “Na veslu priča”.

“Кada sam odlučio da radim priču na Кosovu i Metohiji, i krenuo u istraživanje koga bih mogao da uključim u serijal i film, suočio sam se sa tim koliko je taj prostor stvaralački živ i koliko na tom prostoru žive i stvaraju autori koji su po svemu u korak sa stvaranjem u svetu. Ovaj film je posvećen njima, i to je njihov glas, njihova poruka koju svi treba da čuju”, istakao je Šejić.

71. Martovski festival traje do 29. marta, kada će biti proglašeni pobednici u više kategorija. Otvoren je 26. marta dodelom nagrade za životno delo reditelju Lordanu Zafranoviću i premijerom filma “Sanjalice” o prvom srpskom i jugoslovenskom ženskom rok sastavu.