Kurti sa ambasadorima Kvinte i šefom Kancelarije EU na Kosovu o članstvu u SE

Kurti sa ambasadorima Kvinte i šefom Kancelarije EU na Kosovu (Foto: Kabinet premijera)

Ministar spoljnih poslova i dijaspore Krešnika Ahmetija, sastao se sa ambasadorima i diplomatskim predstavnicima zemalja Kvinte i šefom Kancelarije Evropske Unije na Kosovu Tomašom Sunjogom.

Na sastanku je razmotreno niz pitanja koja se tiču aktuelnih dešavanja i procesa članstva Kosova u Savetu Evrope.

Kako se navodi u saopštenju, Kurti je naglasio da su tri važne instance Saveta Evrope – eminentni pravnici, izvestilac Dora Bakojani i Parlamentarna skupština Saveta Evrope – potvrdile da Kosovo ispunjava standarde i kriterijume za punopravno članstvo u ovoj organizaciji.

“Posebno je istaknuto da su uslovi i preduslovi za članstvo postavljeni u izveštaju izvestioca Dore Bakojani ispunjeni, uključujući i odluku koja se odnosi na manastir Dečane”.

Dodaje se da je naglasio da su tri državna lidera poslala garantno pismo izvestiocu kako bi se rešila postpristupna pitanja identifikovana od strane Saveta Evrope.

“Premijer je podvukao da je Kosovo najdemokratskija zemlja na Zapadnom Balkanu, sa naprednim ustavom koji osigurava široka prava za nevećinske zajednice, premašujući međunarodne standarde. Ovo mišljenje potvrdili su eminentni pravnici Saveta Evrope. Sa poslatim garantnim pismom, Kosovo je ispunilo sve kriterijume za članstvo, čime je podržan i nedavni rezultat glasanja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope”, stoji u saopštenju.

Kako se navodi, Kurti je istakao da se proces normalizacije odnosa između Kosova i Srbije odvija u Briselu, dok je proces članstva u Savetu Evrope pitanje poštovanja ljudskih prava, demokratije i vladavine prava, vrednosti koje Kosovo čvrsto podržava. On je naglasio da ova dva procesa ne bi trebala biti mešana, jer to ne doprinosi ni dijalogu u Briselu ni Savetu Evrope kao instituciji posvećenoj očuvanju demokratije i ljudskih prava.

“Član 7. Osnovnog sporazuma ne bi trebao biti izdvojen iz paketa Briselskog sporazuma i Aneksa u Ohridu, niti bi trebao biti postavljen kao prioritet. On je podsetio da je ponuda za potpisivanje Paketa sporazuma koja bi omogućila punu primenu Sporazuma, uključujući i član 7, odbijena 26. oktobra prošle godine u Briselu”, navodi se u saopštenju.

Kurti je pozvao savezničke države, da podrže članstvo Kosova 17. maja, u skladu sa procenama institucija Saveta Evrope i na osnovu zaslužnih dostignuća Kosova u razvoju demokratije, ljudskih prava, vladavine prava i usklađivanja sa zapadnim vrednostima i stavovima.

Kosovski premijer je izrazio nadu da će podrška za članstvo Kosova u Savetu Evrope biti snažna i da će se zasnovati na principima demokratije, ljudskih prava i vladavine prava.