RTK2: Nemamo nadležnost nad sajtom i društvenim mrežama, tražili smo je ali nam nije ispunjeno

Foto: RTK2/Logo

Kanal na srpskom jeziku Radio televizije Kosova nema sajt, Fejsbuk stranicu, niti Jutjub kanal pod svojom nadležnošću, ukazalo je danas rukovodstvo i kolegijum Radio televizije Kosova na srpskom jeziku (RTK2). Nakon što su primetili vesti koje sadrže elemente suprotne novinarskim standardima, tražili su od generalnog direktora da web-sajt (rtklive/rtk2) bude u njihovoj nadležnosti, ali, kažu, zahtevi im nisu ispunjeni.

„Ovom prilikom želimo da ukažemo javnosti, medijima, novinarskim udruženjima, nadležnim institucijama i međunarodnoj zajednici, da kanal na srpskom jeziku Radio televizije Kosova nema sajt, Fejsbuk stranicu, niti Yutjub kanal pod svojom nadležnošću“, saopštili su danas iz RTK2.

To znači da, objasnili su, sajt rtklive/rtk2 ne uređuje uredništvo RTK2, već – urednica online medija, koja, tvrde, nema odgovornost pred rukovodstvom RTK2.

U poslednje vreme, ukazalo je danas rukovodstvo i kolegijum RTK2, na tom sajtu (rtklive/rtk2) su primećene vesti u kojima se iznose paušalne ocene i etiketiranja koja su u suprotnosti sa novinarskim standardima.

„Još jednom ponavljamo da RTK2 zvanično nema sopstveni web sajt i time nismo profesionalno odgovorni za vesti koje se plasiraju na sajtu rtklive/rtk2, a koje se zapravo samo prevode i nisu izvorno preuzete kao izveštaji novinara RTK2 i koje su u suprotnosti sa svim profesionalnim i etičkim standardima novinarstva“.

Zatražili su, pre dva meseca, da im se taj sajt da u nadležnost, što, kažu, nije ispunjeno.

„RTK2 želi da informiše javnost, da je u martu, na sastanku sa generalnim direktorom RTK zatraženo da sajt rtklive/rtk2 bude u nadležnosti RTK2, a da se u međuvremenu ukloni oznaka rtk2. Zatraženo je, između ostalog i da na sajtu bude označeno ko su urednici.
Do danas ništa od navedenog nije ispunjeno“, poručili su danas.

Inače, drugi kanal javnog servisa – Radio Televizije Kosovo predviđen je da se emituje na srpskom jeziku, za srpsku zajednicu, ali isključivo kao nezavisni kanal u okviru javnog servisa.

Važnost ovog kanala za srpsku zajednicu naglašen je i u planu Martija Ahtisarija koji je inkorporian u Ustav Kosova, kao i u postojeći zakon.

Od usvajanja Ahtisarijevog plana tokom četiri godine takozvanog nadgledanja nezavisnosti, sa srpske strane, posebno iz medijske sfere, izražene su rezerve prema konceptu da se nezavisni kanal za srpsku zajednicu oformi unutar javnog srevisa Kosova uz naglasak da on neće moći da bude nezavisan usled pritiska, osim ukoliko se njegovo ne izdvoji iz sistema RTK, a njegovo sedište se ne prebaci u neku od većinski srpskih sredina, pre svega Gračanicu.

Kritike na račun izostanka nezavisnosti RTK2 od strane dela srpske medijske scene na Kosovu nastavila se do današnjih dana. Jedna od okosnica za kritiku bio je upravo i nemogućnost pristupa samog RTK2 svojoj internet stranici i društvenim mrežama, kako se više puta moglo čuti, unutar samog osoblja RTK2.

Ipak, godinama unazad RTK2 se, kada je reč o javnosti – diskretno odnosila prema izostanku pristupa svojim stranicama.