Debata Radio Goraždevca: Lokalni mediji u borbi protiv dezinformisanja

Ucesnici debate radio gorazdevac
Debata (Foto: Radio Goraždevac)

Učesnici debate na temu “Uloga lokalnih medija u borbi protiv dezinformisanja”, koja je održana danas na Radio Goraždevcu, naglasili potrebu za većom medijskom pismenošću, profesionalnim izveštavanjem i formiranjem mehanizama za identifikaciju i sankcionisanje lažnih vesti.

Veton Mujaj, direktor NVO Oko Vizije, istakao je da je sada “glavna stvar laž”, te da mediji, koji stvaraju lažne vesti, predstavljaju veliki problem. “Mediji nisu više kao ranije. Imamo različite vrste medija. Narod uglavnom pada pod uticaj tih medija što stvara probleme”, rekao je Mujaj, naglašavajući da je Kosovo ove godine palo za 17 mesta na međunarodnoj listi slobode medija, što je delom posledica dešavanja na severu Kosova i pritisaka na medije od strane institucija.

Raif Ademi iz Radio Astre na bosanskom jeziku, naveo je primer iz opštine Prizren gde su informacije o prikupljanju kabastog smeća kasno stigle do bošnjačke zajednice. “Naš radio nije uopšte obavešten da bi trebalo da obavesti tu zajednicu koja je faktički odvojena od grada Prizrena”, rekao je Ademi, dodajući da su bošnjačko stanovništvo i njihovi politički predstavnici često površno informisani.

Saša Petrović, projektni menadžer Goraždevac Media Group, osvrnuo se na opštu konfuziju u medijskoj slici na Kosovu, koja je prisutna još od 1999. godine. “Imamo tabloide i iz srpske i iz albanske zajednice koji izveštavaju neprofesionalno, koji podižu paniku, tenzije, tendenciono izveštavaju”, rekao je Petrović, dodajući da međunarodne organizacije prepoznaju ovo kao ozbiljan problem.

Petrović je istakao i problem nedostatka medijske pismenosti među stanovništvom, što otežava razlikovanje lažnih od pravih vesti. “Imamo jedan određen broj publike koji nisu medijski opismenjeni i ne mogu da odrede šta je lažna vest a šta prava informacija”, rekao je on, dodajući da mnogi prate portale i medije koji forsiraju govor mržnje i neproverene informacije.

Ademi je takođe predložio formiranje tima unutar Nezavisne komisije za medije koji bi se bavio lažnim vestima i sankcionisao njihove autore, uključujući i političare. “Treba sankcionisati i političare jer mnogi šire lažne vesti”, dodao je on.

U jednočasovnoj debati učesnici su jasno ukazali na brojne izazove sa kojima se suočavaju lokalni mediji u borbi protiv dezinformisanja, kao i na potrebu za boljom medijskom pismenošću i profesionalnim izveštavanjem kako bi se osigurala tačnost i poverenje u medije.

Debata je održana u okviru projekta koji je Goraždevac Media Group realizovao u sklopu programa SustainMedia.