Elizabet Alen: Očuvanje arheoloških lokaliteta ključno za multietničko i prosperitetno Kosovo kakvo SAD žele da vide

Zamenica državnog sekretara SAD za javnu diplomatiju, Elizabet Alen, posetila je arheološki lokalitet u selu Drsnik, gde su iskopavanja započeta pre deset godina, kako bi podržala očuvanje kulturnog nasleđa Kosova kroz američko-kosovsko partnerstvo. Alen je u izjavi za Radio Goraždevac naglasila da je očuvanje ovakvih lokacija ključno za multietničko i prosperitetno Kosovo koje SAD žele da vide.

Elizabet Alen je izrazila čast što je mogla da poseti Drsnik i zahvalila se svima koji su doprineli pokretanju ovog značajnog projekta. „Za mene je bilo veoma važno da dođem ovde. Veoma je važno što SAD pomažu Kosovu kroz partnerstvo kako bi sačuvali svoje kulturno nasleđe“, rekla je Alen. Istakla je značaj fondova za očuvanje kulture koje obezbeđuje američki ambasador na Kosovu i pohvalila rad lokalnih vlasti i stručnjaka na terenu.

„Ovo mesto ovde u Drsniku gde se vrše iskopavanja omogućeno je od strane fonda ambasadora, ali takođe i od strane Ministarstva kulture, sporta i omladine, kao i arheologa i tima za iskopavanje. Ja sam veoma svesna da je potrebno da se uključe svi ovi akteri da projekat kao ovaj bude uspešan. Udruživanje svih ovih aktera koji rade zajedno mi vidimo kao najbolju praksu“, dodala je Alen u izjavi za Radio Goraždevac.

Ona je naglasila i značaj ovog lokaliteta kao „simbola kosovske evropske istorije“, izrazivši nadu da će jednog dana postati turistička atrakcija. „Mi želimo i ohrabrujemo očuvanje ovakvih lokacija širom ove zemlje. To je važno jer to zaista označava multietničko Kosovo koje mi želimo da vidimo. Prosperitetno Kosovo, demokratsko Kosovo koje želimo da vidimo“, istakla je Alen, dodajući da je očuvanje ovih lokacija „most za evropsku budućnost“ Kosova.

Arheolog Elvis Šalja je govorio o istoriji kompleksa u Drsniku, naglašavajući da se radi o nalazištu iz Rimskog carstva. „Mi već od polovine prošlog veka znamo da se u Drsniku nalazi jedan arheološki lokalitet iz Rimskog carstva. Prva iskopavanja su počela pre 10 godina. Kao rezultat tih iskopavanja, mi smo dokazali da je reč o jednoj imperialnoj palati kakva postoji i u Gamzigradu“, rekao je Šalja. On je opisao lokalitet kao kompleks od četiri hektara sa luksuznim stambenim zgradama i monumentalnom aolom, naglasivši da iskopavanja još uvek traju i da će pružiti još više informacija o ovom značajnom mestu.