Lajčak: Spreman sam da sazovem još jedan sastanak po pitanju dinara, pod uslovom da strane pokažu istinsku spremnost da postignu dogovor

Foto: facebook.com/MiroslavLajcak
Foto: facebook.com/MiroslavLajcak

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, saopštio je da sastanak sa glavnim pregovaračima Beograda i Prištine, održan prethodne nedelje, vidi kao poslednju rundu razgovora o pitanju dinara. Međutim, poručio je da je spreman da sazove još jedan sastanak na ovu temu, pod uslovom da strane pokažu istinsku spremnost da postignu dogovor.

Sumirajuću proteklu sedmicu, Lajčak je naveo da je ugostio glavne pregovarače Beograda i Prištine „na onome što vidi kao poslednju rundu razgovora o uredbi Centralne banke Kosova“.

„Nažalost, dogovor nije postignut i nejasno je kako će to uticati na svakodnevni život zajednica koje su pogođene na Kosovu. Ostajem spreman da budem domaćin još jednog sastanka na ovu temu pod uslovom da strane pokažu istinsku spremnost da postignu dogovor“, napisao je Lajčak na Fejsbuku.

Dodao je da je dobio „šokantnu vest“ o pokušaju atentata na slovačkog premijera Roberta Fica.

„Snažno osuđujem ovaj gnusni napad i šaljem svoje misli premijeru i njegovim voljenima, uz želju za brzim oporavkom. Ovaj napad na demokratiju ističe polarizaciju u našem društvu i predstavlja jasan podsetnik da nasilje nad bilo kim – uključujući izabrane lidere – nikada nije prihvatljivo“, naveo je Lajčak.

Lajčak je takođe naveo da je protekle nedelje boravio u Helsinkiju radi političkih konsultacija u finskom Ministarstvu spoljnih poslova, gde je imao, kako kaže, veoma dobru diskusiju o nizu strateških pitanja sa finskim predsednikom Aleksandrom Stubom. Tokom boravka u Helsinkiju, Lajčak je imao i radni ručak sa balkanskim stručnjacima iz Finske, Danske, Švedske i Norveške.

Na kraju nedelje, Lajčak je boravio u Podgorici, na tradicionalnom godišnjem EU regionalnom skupu, na kom su se okupili zvaničnici EU koji se bave Zapadnim Balkanom.