Stejt department: Razočarani smo zbog akcije kosovske policije u bankama na severu Kosova

Stejt Department (Foto: Shuttestock)
Stejt Department (Foto: Shuttestock)

Američki Stejt department saopštio je u da je razočaran “što je Policija Kosova preduzela akciju u finansijskim institucijama na severu Kosova po nalogu Ministarstva unutrašnjih poslova”.

“Pitanja u vezi sa ovim kancelarijama bila su predmet dugih diskusija u okviru dijaloga koji vodi Evropska unija. Ova akcija nije koordinirana sa međunarodnim partnerima i eskalira tenzije. To podriva percepciju o dobroj veri Kosova u rešavanju otvorenih pitanja sa Srbijom kroz dijalog koji vodi EU”, navodi se u odgovoru portparola Stejt departmenta Glasu Amerike.

Policija Kosova saopštila je da je na severu Kosova u ponedeljak zatvoreno šest filijala banke Poštanske štedionice. Kako je navedeno, na bankama su postavljena zvanična obeležja za njihovo zatvaranje, a sve “dalje policijske radnje će se sprovoditi u saradnji i koordinaciji sa pravosudnim organima”.

“Vlada SAD je dosledno pozivala na koordinaciju između naših vlada kako bi podržala napredak Kosova na njegovom evroatlantskom putu, a poslednji put je to uradila podsekretarka Elizabet Alen na svom sastanku sa premijerom (Aljbinom) Kurtijem 19. maja”, navode u Stejt departmentu.

Ponavljaju i “jasnu zabrinutost” SAD zbog primene izmenjene uredbe Centralne banke Kosova koja ograničava uvoz i upotrebu srpskog dinara na Kosovu.

“Pozivamo vladu Kosova da se vrati konstruktivnom angažovanju u dijalogu uz posredovanje EU kao odgovarajućem kanalu za rešavanje pitanja u vezi sa normalizacijom odnosa između Kosova i Srbije i da se pozabavi osnovnim potrebama svih svojih građana – uključujući i one iz srpske manjine – negativno pogođenim nedavnim promenama valutnih propisa”, kažu iz Stejt departmenta za Glas Amerike.

Akcija je, kako prenose mediji, pozivajući se na zamenika regionalnog komandira Policije Kosova Vetona Eljšanija sprovodena u opštinama Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, na osnovu naloga tužilaštva i informacija da se tu odvijaju nezakonita poslovanja.

Preko Banke Poštanska štedionica isplaćuju se socijalna davanja, dečiji i roditeljski dodaci i ostale naknade koje za građane na Kosovu isplaćuje Srbija.

Dželjaj Svečlja, ministar unutrašnjih poslova Kosova objavio je na Fejsbuku da je “u cilju utvrđivanja zakonitosti, nakon komunikacije i zahteva nadležnih institucija i ovlašćenja tužioca, Kosovska policija u saradnji sa Poreskom upravom Kosova, u četiri opštine na severu Kosova, izvršila kontrolu i zatvaranje šest jedinica Poštanske štedionice (Banka Poštanske Štedionice) kao nelegalne finansijske institucije Srbije u Republici Kosovo”.

“Vladavina zakona i reda, usluga svim građanima bez ikakve razlike i dalje će biti naš cilj kojem smo se kontinuirano zalagali. Čestitam svim institucijama na saradnji i prikazanom uspehu”, napisao je Svečlja.