Eljšani najavljuje skoro otvaranje glavnog mosta na Ibru. Srpska lista se protivi

Glavni Ibarski most (Foto: Kim)
Glavni Ibarski most (Foto: Kim)

Glavni most na Ibru koji spaja severni i južni deo Mitrovice mogao bi uskoro da bude otvoren za saobraćaj, kazao je za TV1 zamenik komandira Policije za region sever Veton Eljšani. Srpska lista poručuje da bi to dovelo do destabilizacije situacije.

„Smatram da je samo pitanje vremena kada će ovaj most biti otvoren i kako će biti otvoren. Jednom smo spomenuli da postoji mogućnost da se most otvori, ali razgovaramo sa nadređenima kako to da se uradi. Smatram da za građane severa više nema mesta za brigu. Forma kako ćete otvoriti je malo drugačija, ali smatram da ćemo uskoro otvoriti most“, izjavio je on za albanski tv kanal, a prenosi Kosovo onljan.

Otvaranje mosta na Ibru povremeno se javlja kao tema poslednjih godina, a tokom prošle godine je isto predložila i SO Severna Mitrovica. Međutim, od ideje se odustalo usled brojnih reakcija lokalnog stanovništva i međunarodne zajednice.

Srpska lista, reagujući na Eljšanijevu izjavu poručuje da je saobraćaj preko ovog mosta apsolutn nepotreban, neprihvatljiv i eskalatorni potez sa ciljem dalje destabilizacije prilika na terenu.

Smatraju da bi se na taj način podgrejale tenzije na severu Kosova.

Međutim, otvaranje mosta predviđeno je sporazumom o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

“Trenutno stanje je deo dogovora koji je postignut u Briselu između Beograda i Prištine, a ujedno naglašavamo da je trenutno normalno odvijanje saobraćaja iz južnog u severni deo grada iz četiri pravca, preko tri mosta i jednog lokalnog puta, te nema nikakve potrebe da se most koji predstavlja neuralgičnu bezbednosnu tačku na kojoj je bilo stotine međuetničkih incidenata i skoro hiljadu nasilnih upada sa juga na sever, otvori u ovom trenutku. Posebno, jer sada o bezbednosti na samom mostu brinu pripadnici KFOR iz sastava italijanskih jedinica Karabinjeri”, naglašavaju iz Srpske liste.

Srpska lista poziva KFOR, Euleks i predstavnike EU da spreče izazivanju još jedne krize.