ProGlas: Ovakvim izborima ukinuto je Ustavom zagarantovano biračko pravo

Foto: N1

Inicijativa ProGlas saopštila je danas da lokalni izbori koji su u Srbiji održani 2. juna, „nisu bili ni fer ni slobodni“, kao i da su u eskalaciji nepravilnosti i nasilja prevazišli i „najcrnja predviđanja“.

„Svima je postalo jasno da je ovakvim ‘izborima’ de facto ukinuto Ustavom zagarantovano biračko pravo i obesmišljena ideja demokratske smenjivosti vlasti. Pritom je neodgovornim postupcima režima društvo dovedeno na ivicu građanskih sukoba“, navodi se u saopštenju koje prenosi agencija Beta.

ProGlas je ocenio da je „Srbija potonula u režim lične vlasti Aleksandra Vučića“.

„Demontaža tog režima nije stranačko, već opštenarodno pitanje. Ostajući veran svom nastojanju da pokrene sistemske promene u našem društvu, ProGlas će nastaviti da širom Srbije stvara društveni front za ostvarenje tog cilja. Ako smo na početku bili zabrinuti, sada smo odlučni. Ako smo nakon decembarske krađe rekli da ne pristajemo, sad poručujemo da ne odustajemo“, zaključuje se u saopštenju.

U Beogradu i još 88 opština u Srbiji juče u održani vanredni lokalni izbori.

Osim očekivane pobede SNS-a, koju su proglasi ubrzo nakon zatvorenih birališta sinoć – izbore su obeležile i brojne nepravilnosti koje je tokom čitavog dana opozicija pokušavala da istakne, a koje su registrovale i posmatračke misije.

Više je izveštaja bilo i o incidentima, najviše u Novom Sadu i Beogradu.