CIK raspisao tender za izbor ekonomskog operatora za nabavku kamera za biračka mesta

Foto: KoSSev

Centralna izborna komisija raspisala je tender za izbor ekonomskog operatora za nabavku kamera i prateće opreme za snimanje svih aktivnosti tokom procesa glasanja i prebrojavanja na dan izbora na biračkim mestima na Kosovu.

Prema navodima CIK-a, koji se putem saopštenja obratio građanima Kosova, postavljanje kamera vrši se u cilju „garantovanja bezbednosti izbornog materijala i očuvanja integriteta procesa glasanja i prebrojavanja na biračkom mestu“.

Ističu da će postavljanje kamera biti obavljeno uz „očuvanje potpune tajnosti glasanja“, te da će one biti postavljene na drugom kraju mesta gde će se nalaziti glasačka kabina.

Naglasili su da ni pod kojim uslovima kamere neće moći da snimaju samo glasanje unutar kabine.

Dalje objašnjavaju da je čuvanje snimaka privremeno, te da na dan glasanja CIK neće nadgledati kamere.

„Čuvanje snimaka kamera će biti privremeno, do uništenja izbornog materijala, izuzev onih sa biračkih mesta na kojima su evidentne nepravilnosti kako bi se dostavili organima za sprovođenje zakona. Na dan izbora CIK neće nadgledati ove kamere, tako da će se snimanje vršiti pasivno i pristup video snimcima može se obezbediti samo odlukom ili zahtevom organa za sprovođenje zakona“, kazali su.

Rok za podnošenje ponuda je 11. jul 2024. godine. Svi detalji za ovu tendersku proceduru objavljeni su na zvaničnoj platformi E–nabavke, navodi se u saopštenju.

Inače, praksu da se tokom izbornog procesa koriste kamere, kosovske vlasti uvele su uoči poslednjeg procesa glasanja na Severu Kosova, odnosno referenduma za smenu četvorice gradonačelnika održanog 21. aprila ove godine.

I pored toga što je više nevladinih organizacija, srpskih stranaka na Severu Kosova, ali i vlast u Beogradu – negodovala zbog novog trenda koji je Priština odlučila da uvede, najpre jer su isticali to da kamere pri ovom procesu narušavaju privatnost birača koja mora biti zagarantovana – CIK je i tada naglašavao da je poštovanje tajnosti glasanja neupitno, te da se ono neće narušiti.

Osim što neće snimati, kako su i aprila govorili iz CIK-a, deo kabina u kojima se glasa, i tada su poručivali da na dan izbora „neće biti praćenja kamera“, te da „pristup slikama mogu da obezbede samo institucije za sprovođenje zakona“.

U aprilu su i najavili i da će kamere biti sastavni deo svakog narednog izbornog procesa na Kosovu.