Pod izgovorom sprečavanja šverca, Kosovska policija uništava imovinu Srba u selu Banje

Rupa na imovini Rajka Radovanovića iz sela Banje (Foto: Kim)
Rupa na imovini Rajka Radovanovića iz sela Banje (Foto: Kim)

U selu Banje u blizini administrativnog prelaza Brnjak između Kosova i Srbije, Kosovska policija je iskopala najmanje tri ogromne rupe, uništila puteve do imanja meštana. Prethodno su posekli delove šuma u vlasništvu Srba, sve pod izgovorom sprečavanja šverca.

Poslednje aktivnosti Pogranične policije Kosova desile su se pre tri dana, kada su bageri iskopali rupu prečnika i dubine od više metara u šumi u vlasništvu Rajka Radovanovića. Na taj način je u potpunosti uništen put koji vodi ka drugim delovima njegovog imanja. Sa mesta gde je napravljena rupa odneta je zemlja.

„Ja imam petnaest hektara zemlje od koje živim, šuma mi je sva gore, za ogrev nemam, voće mi gore, bašte mi gore. Desio se, kažu šverc, došli i iskopali put i sad ne mogu da prođem. Kažu „dobili smo naređenje, mi moramo“. Kažu „banditi prolaze“. Kakvi banditi? Bandita ovde nema“, priča Radovanović za Radio Kim.

Na naše pitanje ko to radi, Rajko odgovara – policija.

„Bilo ih je 30 gore, ja sam ne mogu da se borim.  Rekoh im, tu niko ne prolazi, nema ništa, samo idem ja za to imanje. Sad treba da se kosi, a ja ne mogu. Imam pola hektara šljiva“.

Radovanović strahuje kako će narednu zimu da prezimi u ovom brdovitom kraju.

„Nemam sad ni drva, nemam stoku čime da izimim. Imam 30 ovaca, kravu, ja to ne mogu da izimim. Moram da prodam. Nemam, strah me. Stoka ne može da nam prođe gore“.

Kopanje u selu Banje počelo je još jesenas kroz šumu i imanja u privatnom vlasništvu. Meštani Banja, uglavnom starije dobi, pisali su peticiju i prosledili Policiji u Zubinom Potoku, trežeći da se iskopane rupe popune kako bi mogli da se kreću po svojim parcelama, ali se to nije desilo.

„Put je iskopan još jesenas. Žalili smo se mi, išli smo dole i u policiju. Oni dolazili, snimali i ništa, a za ovo (poslednje) nisam. Šta da se žalim, kome?“, dodaje Rajko.

„Naoružani do zuba dolaze ispred kuća“

Sa sličnim problemom se suočava i Nada Lazović koja nam objašnjava da su oštećene livade, šljivik. Ipak, najgore je, kaže ona, ponašanje pripadnika policije.

„Katastrofa, stvarno. Neće uopšte da komuniciraju. Čovek im priča da mi imamo gore imovinu, ma ništa… Ono je ružno“.

Na pitanje kako to utiče na njihov život, ona kaže:“Tuga, naoružani do zuba tu pred kuću došli. Skupili smo se, a ne smeš da kažeš ništa. Rovari krvnički, ruši tamo. Na šta to liči? Nema života tu, samo što ne kaže –„gubi se odatle“, priča kroz plač Nada Lazović.

Eljšani: Sprečavanje šverca i kontra bandi

Zamenik komandira Kosovske policije za region sever Veton Eljšani kratko je potvrdio da su puteve i rupe kopali pripadnici Pogranične policije, te da su te aktivnosti vezane za sprečavanje šverca iz Srbije i delovanja „kontra bandi“.  Dodao je da meštani čija je imovina oštećena mogu da se jave policiji „kako bi se pronašlo rešenje“.

Meštani: Nemoćni smo, a oni demonstriraju silu

Međutim, Goran Pantelić iz sela Banje tvrdi ovim putevima ne prolazi niko, osim stanovnika sela.

„Tu ne radi šverc. Niko tu ilegalno ne prelazi. Ljudi ovde žive, tu nema 15 ljudi, staraca u selu. Taj put prvo ne veže za Srbiju, to su livade i tamo više ne može dalje, to je šuma“, koju su, dodaje znatno oštetili sečom.

Pojačano prisustvo policije, njihova vožnja kvadovima i stalno nadletanje dronova, kaže Pantelić, uznemirava lokalno stanovništvo.

„Nemoćni smo, jača sila, ali da bar neko čuje, da vidite šta se dešava tu. Gledaju da dignemo ruke i odemo odavde, to nam rade zbog toga. Dron svake večeri, ne možeš da spavaš. Naoružani po selu, idu sa puškama, demonstriraju silu“.

Meštani objašnjavaju da svi putevi, za koje policija posumnja da bi mogli da vode ka Srbiji, presečeni ili su nabacana posečena stabla borove šume.

U selu Banje u opštini Zubin Potok ima blizu 30 srpskih kuća, međutim, u pojedinim ne živi niko. Selo je izolovano pa se i sa problemima meštana koji traju od jeseni malo ko infomisao, a još manje bavio.

Biševac: Maltretiranje običnog čoveka

Milija Biševac iz Srpskog narodnog pokreta kaže da se na ovaj način uništava egzistencija lokalnog stanovništva.

„Pored lažne eksproprijacije zemljišta sada im se prekopavaju i lokalni putevi kako ne bi mogli da dođu do svojih imanja pod izgovorom sprečavanja i kriminala. Nastavlja se maltretiranje običnog čoveka koji ni za šta nije kriv. Ukoliko se ovako nešto nastavi oni će biti prinuđeni da zatvore svoja imanja, svoje kuće i napuste ovo i odu na neko bolje mesto“.

Biševac poziva međunarodnu zajednicu da reaguje kako bi se sprečilo dalje prekopavanje puteva i uništavanje imovine Srba u selu Banje.