Nitima povezane: Svetski dan pletenja okupio sve generacije u Kosovskoj Mitrovici

Kosovska Mitrovica ove godine je po prvi put obeležila Svetski dan pletenja u javnosti, pridruživši se najvećem pletačkom događaju na svetu i okupljajući učesnice svih generacija.

Prva je stigla dvanaestogodišnja Kristina Brzaković, koja je, uprkos svojim godinama, pravi majstor u ovoj veštini.

„Sa 11 godina sam počela da heklam. Naučila sam od jedne mamine drugarice. Brzo sam naučila. Ona me je naučila nešto osnovno, posle sam ja to samo dograđivala i sama sam učila razne metode. Na TikToku nalazim razne metode heklanje – cvetiće, šalove, torbice, majice i šta mi se najviše svidi, isheklam“, ispričala je za Kontakt Plus ova nesvakidašnja Mitrovčanka.

Zbog entuzijasta koji su pokrenuli događaj, ručni radovi su vratili svoj zasluženi sjaj u gradu na Ibru.

„Žene se osećaju vrednije kada nešto rade, a najbolja antistres terapija je pletenje i bavljenje ručnim radom. Na taj način ćemo uključiti i mlađe generacije, skloniti ih sa ulice i odvojiti ih od telefona, a naučiti ih da rade nešto što je lepo i unikatno. Ručni rad je uvek u modi“, kaže Ljiljana Dražević ispred Udruženja žena „Inspiracija“.

A zahvaljujući upravo Ljiljani Dražević, mnogim Mitrovčankama je pletenje postalo omiljeni hobi.

„Jako je zarazno i smirujuće. Udaljava nas od društvenih mreža i svakodnevnih događaja. Vrlo je opuštajuće i kreativno. Mislim da se ručni rad vrednuje jako puno i vraća se u modu. Ponovo se nose heklani i pleteni detalji i komadi“, istakla je Jelena Vasić.

Kosovska Mitrovica pokazala je da pletenje nije samo stari zanat, već i moderan način izražavanja kreativnosti i negovanja zajedništva.