Novi projekti u opštinama Peć i Prizren, zastoj na započetim u manjinskim sredinama

Opštine Peć i Prizren najavile su niz infrastrukturnih projekata za ovu godinu, uključujući unapređenje ulične rasvete, izgradnju ivičnjaka, ozelenjavanje javnih površina, kao i projekte energetske efikasnosti. Međutim, kada je u pitanju ulaganje u sredinama gde žive manjiske zajednice, postoji niz projekata koji su započeti, a godinama nezavršeni, takva situacija je i Goraždevcu i u Župi.

Direktor direkcije za opštinske radove i javne usluge u opštini Peć, Agron Nikći kaže za Radio Peja da su prethdnih godina realizovali mnoge projekte i najavio nove u vidu ulične rasvete, ivičnjaka i ozelenjavanja javnih površina.

“Od početka godine nastavili smo sa onim ugovorima koji su bili predviđeni za dve godine, odnosno od 2022. godine, a nastavili smo i ove godine. Istovremeno, sada smo i na kraju plana nabavki, gde ove godine imamo negde oko 45 procedura nabavki o kojima će vrlo brzo biti potpisani ugovori, nakon završetka tehničkih pitanja nastavljamo sa njihovom realizacijom. Takođe, mi smo kao opština korisnici granta za učinak i tu imamo oko 22 projekta koji uglavnom obuhvataju rasvetu, ivičnjake i ozelenjavanje javnih površina, vrednost je negde oko 2 miliona evra i sa ovim smo nastavili prošle nedelje”, kazao je Nikći.

Opština Peć je prethodnih godina u Goraždevcu sprovela niz infrastrukturnih projekata. Ulice su asfaltirane, ulična rasveta je postavljena kao i mnogi drugi. Međutim, ima projekata koji su samo započeti. Park koji je počeo sa izgradnjom pre više od dve godine, zarastao je u korov. Sredinom avgusta prošle godine, sada već bivši direktor finansija, Jeton Abazaj je na javnoj debati u Goraždevcu prisutnim građanima koji su iznosili zahteve za infrastrukturne projekte obećao da će u najkraćem vremenskom roku biti postavljeni ležeći policajci u blizini škole, izrada trotoara i kanal za navodnjavanje u Goraždevcu.

Takođe, bilo je reči i o započetom parku, pa je bivši direktor finansija obećao da će se radovi uskoro nastaviti. Nakon skoro godinu dana, ti projekti još uvek nisu sprovedeni.

Portparol opštine Prizren, Jona Hodža kaže za TV Prizreni da su u njihovoj opštini počeli sa velikim radovima, kao što su putevi do česme, ulaganje u zamak i uličnu rasvetu.

“Tokom ovih godina, od početka mandata, počeli smo sa neuobičajeno velikim radovima i ulaganjima u sve delove grada sa malim i velikim projektima. Neki od glavnih projekata koji su vredni pažnje su uređenje česme i zamka, za koji se može reći da je prvi istorijski prostor, zatim svi putevi koji vode ka česmi u koju ćemo takođe ulagati. Zatim imamo uličnu rasvetu koja će uskoro biti zamenjena pametnom rasvetom, koja će elektronski javljati gde je kvar. Urađeno je asfaltiranje svih puteva unutar i izvan grada”, kaže Hodža.

Odbornik u skupštini grada Prizrena, Merdžan Osmani kaže za Radio Astra da je veliki broj projekata propao zbog neodgovornosti opštine, ali da imaju obećanje da će mnogi od njih biti sprovedeni naredne godine.

„15 projekata je propalo zbog neozbiljnosti opštinskih vlasti jer nisu izdali dozvole za rad iako su bili potpisani memorandumi. Ove godine smo imali potpisivanje memoranduma između Ministarstva infrastrukture i Opštine Prizren u visini od 600 hiljada evra i na tome trebamo dodati da opština mora da izdvoji još 170 hiljada, a odnosi se na projekte u Župi i Podgori. Tu je pokockavanja nekih ulica i potporni zidovi. Ove godine će biti rekonstrukcije puta Rečane i Gornjeg i Donjeg Ljubinja, gde dolazi do propadanja puta. Naredne godine u sklopu tog projekta obezbeđema su sredstva za asfaltiranje i proširenje deonice puta, jer je tu često zakrčenje, pa i pešačka staza od metar ili metar i po. Ali to će nadam se biti tek sledeće godne“, kazao je Osmani.

U opštinama Peć i Prizren u toku su značajni infrastrukturni projekti koji imaju za cilj poboljšanje kvaliteta života građana kroz unapređenje javne rasvete, saobraćajne infrastrukture i energetske efikasnosti. Uprkos nekim izazovima i kašnjenjima u realizaciji određenih projekata, lokalne vlasti izražavaju posvećenost završetku započetih radova i implementaciji novih inicijativa. Očekuje se da će ove aktivnosti doprineti boljoj infrastrukturi i kvalitetnijim uslovima za život u ovim opštinama.