Muslimani danas slave Kurban Bajram

Ilustracija (Foto: Anadolija)
Ilustracija (Foto: Anadolija)

Islamski vernici slave Kurban bajram ili Dan žrtve, jedan od dva najveća praznika u islamu koji se proslavlja četiri dana.

Kurban-bajram počinje dva meseca i deset dana posle Ramazana, a prvi dan se određuje prema pojavljivanju Mladog meseca.

Kurban Bajram, poznat i kao Praznik žrtve, dolazi nakon hadža, godišnjeg hodočašća u Meku, i traje četiri dana. Ovaj praznik ima duboko religijsko i socijalno značenje za muslimanske zajednice.

Religijsko značenje

Kurban Bajram je posvećen sećanju na spremnost proroka Ibrahima (Abrahama) da žrtvuje svog sina Ismaila (Ismaela) kao čin poslušnosti Allahu (Bogu). Prema islamskom verovanju, Alah je u poslednjem trenutku zamenio Ismaila ovnom, čime je pokazao svoju milost i nagradio Ibrahimovu veru. Ovaj događaj se obeležava žrtvovanjem životinje, obično ovce, koze, krave ili kamile, što simbolizuje spremnost vernika da se žrtvuju u ime Boga.

Žrtvovanje životinje je centralni deo proslave Kurban Bajrama. Nakon klanja, meso se deli na tri dela: jedan deo za porodicu, drugi deo za prijatelje i komšije, a treći deo za siromašne i potrebite. Ovaj čin deli poruku o deljenju, solidarnosti i brizi za druge, posebno za one manje srećne.

Značaj praznika

Kurban Bajram nosi poruke vere, žrtve, ljubavi i solidarnosti. Ovaj praznik podseća muslimane na značaj poslušnosti Bogu, brige za porodicu i zajednicu, i pomaganja onima koji su u nevolji. Proslava Kurban Bajrama je prilika za obnovu vere i jačanje zajedničkih veza među muslimanima širom sveta.

Nakon jutarnje molitve u džamijama, obilaze se groblja. Tradicionalno se prinosi i žrtva ovca, a kurbansko meso se deli na tri dela – jedan je namenjen siromašnima, drugi rodbini, a treći se ostavlja u kući. Kurbansko meso se daje i pripadnicima druge vere.

Društveno i porodično okupljanje

Kurban Bajram je i vreme za porodična okupljanja i druženja. Muslimani se okupljaju na zajedničkim molitvama u džamijama, oblačeći najbolju odeću. Nakon molitve, sledi poseta rodbini i prijateljima, uz tradicionalne obroke i razmenu poklona. Praznik promoviše zajedništvo i ljubav među članovima zajednice.