UEFA pokrenula postupak protiv Albanije, simboli preplavili mreže i medije kao i utakmice

Foto: X/kos.data
Foto: X/kos.data

Evropska fudbalska unija (UEFA) pokrenula je danas disciplinski postupak protiv Fudbalskog saveza Albanije zbog više incidenata na meču protiv Italije koji je odigran u subotu.

U toku je Evropsko prvenstvo u fudbalu koje se odigrava u Nemačkoj.

U prvom kolu, u subotu 15. juna, u Dortmundu meč su odigrale reprezentacije Albanije i Italije i završile ga rezultatom 2:1.

UEFA je danas odlučila da pokrene disciplinski postupak i to protiv Albanije, a zbog, kako su naveli: bacanja predmeta na teren, paljenja vatrometa, upada na teren i prenošenje provokativnih poruka neprikladnih za sportske događaje.

Dodaju i da će:

„Kontrolno, etičko i disciplinsko telo UEFA, o tome odlučiti u dogledno vreme“.

UEFA nije navela detalje o konkretnim incidentima, zbog kojih je reprezentacija Albanije kažnjena. Sa druge strane, i medijski izveštaji i društvene mreže – preplavljene su pojedinačnim snimcima i slikama.

Šta se juče događalo?

Zastave na kojima su iscrtane teritorije na kojima su nastanjeni Albanci pored drugog stnovništva, a koje zadiru duboko unutar međunarodno priznatih granica Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije i Grčke mogle su se videti, kako na ulicama Dortmunda, tako i na tribinama tokom trajanja samog meča, a o čemu izveštava više medija pored toga što kruže i na mrežama.

Na mrežama juče i danas kruže različiti snimci i fotografije atmosfere pre i tokom utakmice Albanija-Italija.

Na više fotografija i snimaka se vide transparenti na kojima su ispisane teritorije drugih država, koje Albanci promovišu kao Albanija.

Vidi se takođe i identični transparent koji se pojavljivao na utakmici Srbija – Albanija igranoj u Beogradu 2014. godine. Pored mape „velike Albanije“ na zastavi su i ovde prikazani nacionalni likovi Albanaca – političara Ismaila Đemalija i ratnog vođe Ise Boljetinija.

Takva zastava se vidi i na snimku koji je postao viralan, pre svega, kod samih Albanaca, ali zbog lika koji lomi špagete, a koji je postao do te mere popularan – da je večeras pozvan i na intervju u javni servis Kosova (RTK).

Prikazivanje albanskih simbola u kojima se polaže pravo na tuđe suverene teritorije četiri države, sa druge strane, nije zavredilo pažnju istih albanskih korisnika društvenih mreža koji su se oduševljavali postupkom „lomioca špageta“.

Takođe, više je fotografija i snimaka na kojima kod albanskih navijača dominiraju simboli OVK.  Sa ovim simbolima, Albanci koji su prenosili atmosferu sa utakmice, su se hvalili.

Atmosfera uzavrela i večeras

Iako danas nisu na listi reprezentacija koje igraju meč, Albanci su, makar sudeći prema izveštajima u medijima i na mrežama – znatno večeras aktivniji.

U prvom je kolu EP večeras utakmicu odigrala Srbija protiv Engleske. Radilo se o utakmici, kako se ocenjivalo, visokog rizika, s obzirom na prirodu navijanja engleskih i srpskih navijača koji su u Nemačku otišli.

Uoči same utakmice došlo je do najmanje jednog incidenta, sa još uvek kontradiktornim informacijama u medijima – o tome šta se zaista dogodilo.

Isprva, preneo je danas Sportklub N1, u stranim medijama i na društvenim mrežama govorilo se o sukobu engleskih i srpskih navijača. Međutim, kako javlja ovaj medij, kada se situacija malo smirila, a do reči došlo više različitih svedoka sa ulica Gelzenkirhena – češće se kao prava verzija događaja navode smišljeni i organizovani napadi Albanaca na srpske navijače.

Sa druge strane, početna informacija koju je novinar Skynews o ovom incidentu kazao, bila je da je incident izbio upravo između albanskih i srpskih navijača u jednom lokalu, sa povređivanjem i materijalnom štetom, te da u njemu nisu učestvovali britanski navijači.

Zatim, i ovaj se medij potom ipak oslonio na zvaničnu potvrdu policije u Gelzenkirhenu, što je preneo reporter – da su u incident bili uključeni britanski državljani.

Ostao je nedorečen da precizira da li su, na bilo koji način, u incident bili uključeni navijači albanske nacionalnosti.

Inače, izveštaj Skynews-a prvo su kritikovali pojedini albanski korisnici za „sramotno izveštavanje“, zbog prozivke albanskih navijača, da bi se potom oglasili pojedini Srbi sa pitanjem Zašto ne naglase da su britanski državljani zapravo Albanci?, koji su navodno prvi izazvali incident.

Sportklub javlja da su se sukobile pristalice Orlova sa navijačima drugih selekcija, ali nisu naveli i kojih. Reporter ove redakcije koji je bilo na licu mesta, takođe je izvestio i o incidentu u kojem su srpski navijači, pokušali da zapale albansku zastavu:

“Grupa srpskih navijača je pokušavala da izađe na binu. Prvo nisu uspevali, a potom su uspeli. Jedan od njih je nosio albansku zastavu i pokušao je da je zapali. Međutim, ostali ljudi nisu shvatili šta je u pitanju i o kome se radi. U trenutku kada je navijač iz torbice izvadio baklju, mnogi su pomislili da vadi oružje, a neki su počeli i da beže. Okupljeni su počeli da gađaju čoveka sa zastavom i bakljom predmetima i on je morao da siđe sa bine. Tek kasnije je ta zastava zapaljena, pa su redari momentalno reagovali, a reakcije policije nije bilo. Sve aktivnosti u fan-zoni su prekinute 20 minuta pre planiranog roka. Bio je to incident koji je pokvario čitavu svečanost. Policija je i dalje na mestu i motri kako bi sprečila nove probleme”, javio je u međuvremenu sa lica mesta reporter ovog sportskog medija.

Ovaj momenat je takođe jedna od bitnijih informacija koju večeras Albanci na mrežama prenose, osim samog sukoba srpskih navijača i britanskih državljana.

Navijačka atmosfera se prenela na društvene mreže

Za kosovske novinare i medije, uprkos tome što je Albanija zbog svojih postupaka kažnjena, jedan od najznačajnih detalja sa večerašnje utakmice je baner u publici kod srpskih navijača – sa zastavom Srbije na mapi Kosova i porukom „Nema predaje“.

Ovakav se baner u kosovskim medijima i među Albancima – opisuje kao raspirivanje mržnje, nacionalnistički i provokativni, kao i aneksija Kosova.

Ali, onaj koji pokazuje albanskog orla je – heroj

U međuvremenu, albanski ljubitelji fudbala dobili su još jednu ‘poslasticu’ večeras. Još jedan snimak je postao viralan u medijima i na mrežama.

Posle „lomioca špageta“ heroj današnjeg dana, za Albance, je kosovski sportski novinar Arljind Sadiku, koji se sa stadiona u Gelzenkirhenu uživo uključio u program.

U ovom uživo uključenju govorio je o „provokacijama sa srpske strane“, da bi na kraju uključenja kazao da je „Kosovo srce Albanije“, izgovorio nacionalni simbol Albanaca i rukama pokazao albanskog orla ispred i prema srpskim navijačima.