Đurić sa Lajčakom: Drastično pogoršan položaj Srba na Kosovu

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić i specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak (Foto: Zoran Žestić/Kosovo Online)
Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić sastao se sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslavom Lajčakom. Đurić je tokom sastanka ukazao na drastično pogoršan položaj Srba i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovu.

Ministar Đurić ukazao je tokom sastanka sa Miroslavom Lajčakom na drastično pogoršan položaj Srba i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovu.

Kako je saopšteno, Đurić je na sastanku ponovio posvećenost Beograda nastavku dijaloga kao jedinom ispravnom putu za rešavanje najvažnijeg nacionalnog pitanja.

“Ministar Đurić ocenio je da je, dolaskom Aljbina Kurtija na čelo privremenih prištinskih institucija jeseni 2021. godine, došlo do drastičnog pogoršanja položaja srpskog i drugog nealbanskog stanovništva. Kao i sveukupnog posrnuća stanja u pokrajini na svim nivoima”, stoji u objavi ministarstva spoljnih poslova Srbije.

„Kurtijev režim kontinuirano napada proces dijaloga pod pokroviteljstvom Evropske unije i primenjuje mere represije koje vode ka stvaranju monoetničkog Kosmeta, čime se direktno podrivaju ciljevi međunarodne zajednice“, ukazao je Đurić, dodaje se u saopštenju.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak (Foto: Zoran Žestić/Kosovo Online)

Šef srpske diplomatije sagovorniku je preneo da Beograd podržava Nacrt statuta Zajednice srpskih opština koji je izradila Evropska unija, i nastavlja da insistira na punoj primeni sporazuma iz Brisela iz 2013. i 2015. godine, kao i svega dosad dogovorenog uz evropsko posredovanje.

Kosovo napustilo više od 200.000 ljudi

“Uz podsećanje na podatak da je, od 1999. godine, prostor Kosova i Metohije napustilo više od 200.000 ljudi, kao i da je, samo u proteklih godinu dana, više od 14 odsto Srba otišlo sa teritorije KiM. Đurić je ponovio zabrinutost zbog sistematskog progona i kršenja pojedinačnih i kolektivnih ljudskih, ekonomskih, kulturnih i političkih prava tamošnjih nevećinskih zajednica, predominantno Srba”, napominje se.

Država Srbija nastaviće, kako je istakao ministar Đurić, da bude posvećena miru i stabilnosti u regionu. Kao i da čini sve što je u njenoj moći da zaštiti interese svog naroda i da osigura njihovu bezbednost i opstanak, koji su, ističe se, “na dramatično visokom nivou ugroženosti usled dugotrajnih destruktivnih akcija Prištine”.

Podsetimo, Lajčak je juče boravio u Prištini gde se sastao sa zamenikom kosovskog premijera Besnikom Bisljmijem, komandantom KFOR-a Ozkanom Ulutašem i predstavnicima međunarodne zajednice.