Razmena sadržaja između medija na Kosovu poboljšava informisanost građana

Koliko je važna komunikacija i saradnja medija koji izveštavaju na različitim jezicima, kakav uticaj ima na društvo i zajednice, da li pomaže usavršavanju novinara i medijskih radnika, jezik kao jedan od problema sa kojima se zajednice suočavaju. O ovim, ali i drugim temama bilo je reči na zajedničkoj konferenciji Radio Goraždevca, Radio Peja, TV Prizreni i Radio Astra, četiri koaliciona medija koji već duži vremenski period proizvode zajednički medijski sadržaj kroz program „Glas zajednica“.

Glavni i odgovorni urednik Radio Goraždevca, Darko Dimitrijević rekao je nakon konferencije da je veoma važno i značajno imati jednu ovakvu medijsku koaliciju.

„Što se tiče projekta „Glas zajednica“ nekako je čitava ideja došla spontano. Danas nakon toliko meseci koje zajedno provodimo komunicirajući sa drugim medijima, shvatamo da je veliki značaj imati jednu ovakvu medijsku koaliciju i razmenjivati sadržaj sa svim kolegama iz Peći i Prizrena. U tome i jeste posebna važnost ove koalicije, jer sagovornici do kojih mi kao redakcija ne možemo da dođemo, dođu naše kolege iz Radio Peja, TV Prizreni ili Radio Astre i obrnuto. Dakle jako je bitno imati koaliciju kao što je koalicija „Glas Zajednice“, kazao je Dimitrijević.

Direktor TV Prizreni, Mifail Bitići smatra da je zajednički proizvod koalicije četiri medija bio dobar i kvalitetan u informisanju svih zajednica koje žive na Kosovu.

„Ja mislim da je naš posao za dve i po godine bio dobar i kvalitetan za sve zajednice. Pored albanske i za srpsku, goransku, bošnjačku i sve ostale. Teme su vezane i za NVO sektor iz svih zajednica. Osim posla, družili smo se kao redakcije koje sarađuju. Nadam se da ćemo i u budućnosti raditi u ovom pravcu i da ćemo imati mnogo više uspeha. Imali smo i pozitivnih komentara o projektu. Sav posao naših aktivnosti i projekata je bio vezan za NVO sektor i nadam se da ćemo u budućnosti bolje raditi“, kazao je Bitići.

Džavit Husaj, direktor Radio Peja kaže da zbog javnog interesa treba nastaviti sa prozvodnjom ovakve vrste medijskog sadržaja.

„Mislim da je projekat o kome smo danas pričali realizovan sa uspehom preko dve godine. Zaslužan za održavanje na prvom mestu je Darko Dimitrijević, direktor Radio Goraždevca, saradnjom sa Radio Peja, Radio Astra i TV Prizreni. Nadam se da su emisije prihvaćene od strane publike, čitaoca, slušaoca i gledaoca. Uzimajući u obzir javni interes, verujem da trebamo nastaviti i dalje sa ovakvim vrstama novinarskih proizvoda“, rekao je Džavit.

Direktor Radija Astra, Raif Ademi kaže da je ovaj projekat skoncentrisan na informisanje zajednice. Kako kaže, nada se da ćemo se u budućnosti više baviti mladima i svoj posao obavljati još bolje i profesionalnije.

„Ovaj projekat je skoncentrisan da informiše zajednice kojih je svakog dana na Kosovu manje i manje. Mislim da bi trebalo da se pozabavimo problemima omladine, jer ona u poslednje vreme odlazi u inostranstvo gde pronalazi posao, tako da ovde ostaje starija populacija. Mi ćemo najverovatnije nastaviti i nadam se da ćemo raditi bolje i profesionalnije“, kaže je Ademi.

Pored četiri direktora ovih medija, konferenciji koja je održana u Peći 20-og juna 2024-te godine prisustvovali su novinari, predstavnici OEBS-a, KFOR-a, kao i lokalnih nevladinih organizacija. U prezentaciji je rečeno da je za godinu dana kroz zajedničke aktivnosti nastalo 36 video priloga, realizovana višednevna obuka za novinare, a redakcije su se sastajale najmanje tri puta mesečno.