NIJP „Panorama – Jedinstvo“ i „Stremljenja“: Uporni svedoci dešavanja na Kosovu

Promocija „Stremljenja“ i izdavaštva „Panorame – Jedinstva“ u čitaonici "Darinka Jevrić" u Domu kulture "Gračanica" (Foto: Kim)
Promocija „Stremljenja“ i izdavaštva „Panorame – Jedinstva“ u čitaonici "Darinka Jevrić" u Domu kulture "Gračanica" (Foto: Kim)

Najnoviji broj „Stremljenja“, časopisa posvećenog književnosti, ali i celokupna izdavačka produkcija najstarije izdavačke kuće na Kosovu NIJP „Panorama – Jedinstvo“ između dva Vidovdana, predstavljena je na književnom času u čitaonici „Darinka Jevrić“ u Domu kulture „Gračanica“.

Izdavaštvo NIJP „Panorama – Jedinstvo“ i „Stremljenja“ promovisani su u okviru Vidovdanskih svečanosti.

Očuvanje jezika i pisma

Uprkos novim tehnologijama knjiga ostaje, prema rečima glavne i odgovorne urednice Izdavačke kuće NIJP „Panorama – Jedinstvo“ Rade Komazec, „neprocenjivo bogatstvo i nacionalno blago“.

„Izdavački koncept naše kuće jeste bio i ostaje publikovanje stvaralaca sa prostora Kosova i Metohije. Sve dok se ovde pišu i čitaju ćirilične knjige – Srbi imaju budućnost. U toj misiji očuvanja jezika i pisma ’Jedinstvo’ je na straži sa svojom izdavačkom delatnošću već 80 godina. Verujem da će tako biti još dugo“, kazala je ona.

Gračaničkoj publici predstavljena su četiri broja časopisa „Stremljenja“, odnosno produkcija između dva Vidovdana.

„Časopis ’Stremljenja’ je opstao u vreme kada su mnogi časopisi pogašeni. Čak 64 godine postojanja obeležilo je nezaboravno vreme stvaranja i sazrevanja nove književne srpske reči na Kosovu i Metohiji, rađanje i afirmacija mladih stvaralaca koje i sada negujemo na našim stranicama. Ovaj broj prepun je proznih i poetskih priloga, portreta pisaca, eseja, kulturne baštine i likovnih priloga“, istakla je Komazec.

 Glavna i odgovorna urednice Izdavačke kuće „Panorama – Jedinstvo“ Rada Komazec (Foto: Kim)
Glavna i odgovorna urednice Izdavačke kuće „Panorama – Jedinstvo“ Rada Komazec (Foto: Kim)

Redakcija „Stremljenja“ je pored rubrike u kojoj objavljuje radove mladih stvaralaca uvela i novu pod nazivom „Tragovi“ posvećenu piscima i pesnicima koji su dali svoj pečat književnosti i umetnosti na Kosovu, a više nisu među živima.

Sveukupno stvaralaštvo na Kosovu

Novinar, publicista i književni kritičar Đorđe Jevtić govorio je o istorijatu izdavaštva na srpskom jeziku na Kosovu.

„Ovaj časopis i celokupna izdavačka delatnost ’Jedinstva’ afirmisali su ne samo srpsko, već i sveukupno stvaralaštvo svih nacionalnosti na Kosovu i Metohiji, posebno ono na albanskom jeziku. Kako im se to vratilo, znamo svi ovde. Napokon, i nakon izgona dve trećine Srba sa Kosova i Metohije, s njim i redakcije ’Stremljenja’, njihovo izlaženje nije prekinuto. List izlazi nedeljno, a časopis tromesečno. Uporni su svedoci svega što se zbiva, vesnici i podsticajnici sveukupnog stvaralaštva, kulturnih i duhovnih vrednosti“, istakao je on.

 Novinar, publicita i književni kritičar Đorđe Jevtić (Foto: Kim)
Novinar, publicita i književni kritičar Đorđe Jevtić (Foto: Kim)

Ostati, uprkos svemu

Priređivanje izabrane poezije, izabranih pesama, za autora predstavlja ponovni susret sa sopstvenim stihovima, poezijom i vremenom kada su te pesme nastajale, kazao je pesnik Dragomir Kostić.

„Sa osećanjem onoga vremena, svaki izbor predstavlja istoriju, u ovom slučaju to je istorija Kosova i Metohije. Istorija teškog preokreta, teškog pada i nada da se ovaj prostor uprkos tome, uprkos svemu, ne napusti. Nada da se na njemu ostane“, rekao je on.

Pored četiri broja časopisa „Stremljenja“, izdavačka kuća NIJP„Panorama – Jedinstvo“ predstavila je i knjige Dragomira Kostića, Srećka Simića, Nade Hadži Perić, Ranka Đinovića i Ratka Stoiljkovića.

Stihove poezije objavljene u časopisu „Stremljenja“ kazivale su glumica Jasmina Stojiljković i pesnikinja Milica Stanojević Simonović.

 Promocija „Stremljenja“ i izdavaštva „Panorame – Jedinstva“ u čitaonici “Darinka Jevrić” u Domu kulture “Gračanica” (Foto: Kim)
Promocija „Stremljenja“ i izdavaštva „Panorame – Jedinstva“ u čitaonici “Darinka Jevrić” u Domu kulture “Gračanica” (Foto: Kim)

Događaj je pesmom upotpunio vokalni solista Nemanja Todorović.

Časopis „Stremljenja“ prethodno je promovisan u Banja Luci.

Podsetimo, list ’Jedinstvo’ izbačen je sredinom maja iz prostorija u kojima je bila smeštena ova redakcija u ulici „Oslobođenja“ u Severnoj Mitrovici.