Vozite kao da je svako dete pored koga prolazite na ulici vaše

Školska godina je gotova, ocene su podeljene, a prema oceni roditelja koji su učestvovali u anketi E-Reportera Radio Goraždevca, bezbednost saobraćaja pored škola – nije dobila prelaznu ocenu.

U okviru našeg onlajn upitnika 51 osoba, od toga 34 roditelja školske dece, je rekla da nisu preduzete adekvatne mere za bezbedan saobraćaj oko škole.

U sredinama u kojima žive Srbi uglavnom nema ležećih policajaca u blizini škole, nema signala vozačima i oznaka da je tu škola, a vozači prolaze velikim brzinama.

Upitani kako bi ocenili bezbednost saobraćaja u vašem mestu – 58, 8 odsto ispitanika je reklo da je situacija veoma loša, 27,5 procenata je ocenilo da je loša, dok samo jedna osoba smatra da je situacija dobra.

Od 51 ispitanika, njih 31 je kazalo da u blizini škole u mestu u kome žive nema ležećih policajaca, a sedmoro je odgovorilo da su bili svedoci udesa u kojima je bilo i smrtnih ishoda.

Dodatno, prema rečima ispitanika E-Reportera, čak 66,7 procenata je odgovorilo da kod njih uopšte nema trotoara. U seoskim sredinama na putu do škole je to uglavom pravilo, a u gradskim su oni zakrčeni parkiranim vozilima.

Kada je reč o pešačkim prelazima – 74,5 odsto ispitanika je kazalo da u blizini škole ne postoje pešački prelazi ili ih nema dovoljno. Roditelji dece iz ruralnih sredina, podvukli su da pešačkih prelaza kod njih ni nema.

Zbog svega toga roditelji smatraju da nije bezbedno da deca idu sama do škole.

Uvek uz pratnju roditelja

Zato ne čudi da je tek polovina odgovorila pozitivno na pitanje da li deca idu samostalno u školu.

Ekipa Radio Goraždevca je obišla nekoliko škola ( prilog možete pogledati na linku – ubaci link), a prva je bila škola upravo u našem mestu. Lako smo se uverili da na putu do škole nema ležećih policajaca, ni saobraćajnih znakova da je blizu škola, a za kratko vreme dok je ekipa bila na terenu, veoma brzo je prošlo nekoliko automobila.

Očigledno je da su roditelji sa razlogom zabrinuti.

“Supruga ili ja decu vodimo do škole, iz prostog razloga što neke infrastrukturne stvari ne postoje, prvenstveno trotoari i mesta za pešake. Druga stvar na koju bih apelovao su i nesavesni vozači. Naše selo je naseljeno mesto i obeleženo je ograničenje od 30-40 kilometara na sat, a svedoci smo da se često vozi 80-90 kilometara na sat, što nije dobro i bezbedno za decu”, kaže Nemanja Jovović iz Goraždevca.

Milica Jovanović, iz Severne Mitrovice, osvrnula se na situaciji u Ulici Džona Kenedija u kojoj se nalazi Osnovna škola “Branko Radičević”:

“Trotoari su nam zauzeti baštama, preko puta parkiranim vozilima, tako da nam deca nisu bezbebedna jer su prinđena da idu po sred ulice”.

Damjana Šutaković iz Orahovca ima dvoje dece od deset i od pet godina:

“Starijeg sina moram da otpratim bar do pola puta do škole, pošto u jednom delu nema ležećih policajaca, a kada je vreme dolaska kući da ga sačekam”.

Kada je reč o odnosu škole prema ovoj temi i problemu – prosvetni radnici odgovorili su ovako na pitanje da li škola u kojoj rade preduzima dodatne mere u pogledu zaštite dece u saobraćaju? Od anketiranih prosvetnih radnika, čak 45, 5 odsto je odgovorilo sa “ne, nikada”, dok je njoh 27, 3 procenata reklo – “da, ali nedovoljno”. Sa “da” je odgovorilo – 9,1 procenata, dok je sa “ne mogu da procenim” izjasnilo -18,2 odsto.

Mi apelujemo

Milan Anđelković, direktor Osnovne škole “Janko Jovićević” u Goraždevcu, kaže da “treba staviti akcenat na bezbednost dece, na obezbeđivanje puta, ali i prostorija u kojima deca borave”.

U Goraždevcu dodaje, nije bilo “većih problema” kada je reč o bezbednosti saobraćaja oko škole, te da je na početku školske godine policija prisutna u vreme kada deca dolaze i odlaze iz škole.

“Treba da budu češće prisutni. Mi stalno apelujemo da budu tu, jer pored škole prolazi glavni put”, zakljujučuje Anđelković u razgovoru za podkast Radio Goraždevca Ceo razgovor sa Milanom Anđelkovićem možete pogledati u nastavku:

On je ističe da u Goradevcu ne postoji vidljiva pešačka staza ni do škole, niti uopšte:

“Zato svi moramo da vodimo računa i svi koji imamo mlađu decu moramo da budemo uz njih. Nema opuštanja, baš zato jer nam sve to nedostaje”.

Anđelković podvlači da je ovo zbiljan problem i podseća da je bilo ležećih policajaca, ali su oštećeni kada je čišćen sneg:

“U poslednjih godinu – dve dana nema ih nigde u blizini škole. Mi smo apelovali kada smo imali sastanke sa policijom. Oni kažu da su sve što je do njih prosledili, naše molbe, zahteve, ali odgovora za sad nije bilo”.

Direktor Osnovne škole “Janko Jovićević” je istakao da blizu škole ne postoje kamere – merači brzine, a da bi to bilo “pravo rešenje da ne dođe do neke situacije loše po decu”:

“Da postoji takav vid kamere, vozači bi usporili jer smo svi svesni kolike su kazne u saobraćaju”.

Anđelković zaključuje:

“Da bi bezbednost dece bila na visokom nivou policija treba da bude češće na putu, svi znaci vidljivo obeleženi, ležeći policajci su neophodni u blizini škole, ali i u sredini gde je gusto naseljeno mesto, neophodna je i pešačka staza, ne samo obeleži, već i da se zaštiti nekim stubićima.”

Policijska (ne)kontrola

U anketi E-Reportara Radio Goraždevca, kada je reč o merama prevencije bezbednosti saobraćaja, građani kažu ovako – upitani ima li kamera za merenje brzine u blizini škola 75 odsto njih kaže da nema, 19,2 njih kaže nije upoznato.

A na pitanje o kontroli saobraćajne policije, njih 49 odsto je kazalo da saobraćajna policija nikad ne kontroliše saobraćaj u blizini škole, dok je 45,1 procenat smata da ponekad kontroliše.

Ovim povodom obratili smo se i kosovskoj policiji, između ostalog i sa pitanjima – zbog čega nema više napora da se unapredi bezbednost u okruženju škola, postoji li neki plan poboljšanja bezbednosti saobraćaja u okruženju škola u srpskim sredinama i kome roditelji da se obrate da bi se ovaj problem rešio? Odgovor – nismo dobili.

Faik Zeka, portparol opštine Peć, u emisiji „Kallxo pernime“ u kojoj se govorilo o problemu srpske zajednice u Goraždevcu, na pitanje da li je teško ispuniti zahtev da se postave ležeći policajci, odgovorio je sledeće:

“Teškoće proizilaze iz toga što su ponekad zahtevi brojni, dok je prostor ograničen. Škola u Goraždevcu se nalazi u centru, ali je malo uvučena. Što se tiče ležećih policajaca, imali smo mnogo zahteva u vezi sa njima. Povodom tog pitanja smo u stalnoj koordinaciji sa saobraćajnim inženjerima koji nam ne pružaju prostor da postupimo po želji. Još jedan problem je što su ležeći policajci postojali, ali su uklonjeni tokom zime kada padne sneg. Takođe, postoje procedure ugovaranja koje se moraju poštovati uključujući otvaranje procedura za dodeljivanje novih ugovora. Uprkos tome, ležeće policajce smo uvek postavljali prema smernicama i direkcijama saobraćajnih inženjera“, kazao je Faik.

Tema bezbednosti je jedna od najvažnijih tema. Dok se nadležni ne iskobeljaju iz niza obećanja i procedura, roditelji će i dalje voditi računa o bezbednosti svoje dece.

Svima kao sednu za volan, kao ekipa E- Reportera Radio Goraždevca, možemo samo da poručimo “smanjite gas”. Ako ne nas, poslušajte stihove čuvene pesme hora “Čarolija” – usporite pored škole, kočite kraj zebre svake, čuvajte nam đake!