Danas je Bajram, rukovodstva i lideri šalju poruke o miru, ljubavi i solidarnosti

(Foto: KoSSev)

Vernici islamske veroispovesti danas proslavljaju Ramazanski bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika. Praznik se obeležava nakon meseca ramazanskog posta – uzdržavanja od hrane i vode od izlaska do zalaska sunca i proslavlja se tri dana. Ovaj Bajram se posebno proslavlja uz poruke o miru i prestanku ratova.

Prvi dan Ramazanskog bajrama počinje jutarnjom molitvom pod nazivom bajram namaz. Potom se naredna tri dana organizuju javne svečanosti i porodične i prijateljske posete. Vernici jedni od drugih traže oprost, i žele sreću i mir.

Tokom Ramazana pozdravljaju se tradicionalnim pozdravom: „Bajram šerif mubarek Olsun!“, što u prevodu znači „Neka je plemeniti Bajram blagoslovljen“, na šta odgovaraju „Allah razi olsun“ („Neka je Alah zadovoljan tobom“).

Danas se muslimanski vernici posećuju i čestitaju praznik svojim rođacima, komšijama i prijateljima.

U susret Bajramu, a prethodno i Vaskrsu, popustile su širom regiona i protivpandemijske mere, te će posle dve godine, vernici i svi oni koji proslavljaju moći da se okupljaju i proslavljaju bez ograničenja.

Čestitke – sve o miru, ljubavi i solidarnosti

Čestitke vernicima islamske veroispovesti uputili su verski predstavnici, ali i srpski i kosovski zvaničnici.

Među prvima čestitku je uputio srpski patrijarh.

„U duhu bratske ljubavi i poštovanja, svim muslimanima upućujemo srdačne čestitke i želimo da Ramazanski bajram proslave u zdravlju, miru, ljubavi i svakom dobru“, poručio je patrijarh Porfirije.

Podsetivši na to da su se u proteklom periodu muslimani postom, molitvom i činjenjem dobrih dela pripremali za proslavu velikog islamskog praznika – Ramazanskog bajrama, naglasio je:

„Istinski vernik zna da onaj koji ljubi Boga ljubi i bližnjega svoga, a bližnji su nam svi oni sa kojima se susrećemo na svom životnom putu bez obzira na veroispovest, jer smo svi poreklom od istih praroditelja Adama (Adema) i Eve (Have). Pozdravljamo braću muslimane u ljubavi Božjoj sa osećanjem iskrenog prijateljstva i poštovanja“.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović najavio je u svojoj današnjoj poruci muslimanskim vernicima kraj meseca posta ramazana i čestitao im nastupajući Ramazanski bajram.

„Nadam se da smo postom, učenjem Kurana, namazom i davanjem milostinje uspeli da tokom ramazana oslobodimo put srca ka Bogu, pokidamo lance i okove mržnje prema drugome i drugačijem, te našli mir u duši i srcu verom koju volimo“, poručio je efendija Nasufović uoči prve bajramske molitve.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je još tokom vikenda čestitku uputio Reisu-l-ulemi Islamske zajednice Srbije i glavnom muftiji i predsedniku mešihata Islamske zajednice u Srbiji, kao i svim vernicima islamske veroispovesti.

„Uz najiskrenije želje da radost velikog praznika bude nadahnuće za složno delovanje na jačanju tolerancije i dalje snaženje skladnih međuverskih odnosa, Vama i svim vernicima Islamske zajednice od srca čestitam Ramazanski Bajram“, poručio je Vučić u čestitki, saopštila je služba za saradnju sa medijima.

Vučić je takođe naveo i da čvrsto veruje da će Bajram biti „plemeniti podsticaj da u duhu zajedništva i prijateljstva“ bude nastavljen složni rad na razvoju zemlje, uz svest da jedino „u istinskom zajedništvu možemo da budemo spremni za valjane odgovore pred izazovima savremenog sveta“.

„U isto vreme, toplo Vam zahvaljujem što ste vašim delima, prožetim porukama večne i neprolazne Božje ljubavi, doprineli sveukupnom snaženju naše Republike Srbije, na dobrobit svih naših građana“, dodao je Vučić.

I srpska premijerka Ana Brnabić islamskim verskim liderima u Srbiji i svim vernicima islamske veroispovesti čestitala je Bajram.

Ona je u čestitki navela da je Bajram prilika da podseti sve na vrednosti praštanja i solidarnosti i brigu za bližnje.

„Duhovne vrednosti inspirišu međuljudske odnose koje treba da čuvamo i negujemo, da se okupljamo u prijateljstvu i pošaljemo snažnu poruku da su lepota različitosti i dobri komšijski odnosi osnova svakog prosperitetnog društva“, navodi se u čestitki premijerke.

Čestitao je i ministar vojni Nebojša Stefanović, takođe podsećajući na solidarnost i brigu za bližnje.

„Povodom velikog islamskog praznika Ramazanskog Bajrama, svim pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji slave ovaj praznik upućujem iskrene čestitke“, poručio je Stefanović, poželevši da praznik donese mudrost i snagu u prevazilaženju svih iskušenja i podstakne sve na međusobno poštovanje, toleranciju i razumevanje.

On je čestitke je uputio i Reisu-l-ulemi Islamske zajednice Srbije Seadu efendiji Nasufoviću, predsedniku Vrhovnog Sabora Islamske Zajednice Srbije Muhamedu efendiji Jusufspahiću, muftiji beogradskom i glavnom vojnom imamu Vojske Srbije majoru Mustafi efendiji Jusufspahiću i svim vernicima Islamske zajednice Srbije.

„Neka ovaj praznik donese toplinu u vaše domove i radost u vaša srca i da nas uvek podseća na mir, suživot i toleranciju. Bajram Šerif Mubarek Olsun!“, poručio je Stefanović.

Čestitke su uputili i drugi visoki zvaničnici Srbije, na čelu sa ministrima.

Oglasio se i predsednik Stranke pravde i pomirenja, inače sin nedavno preminulog istaknutog islamskog teologa i političara Muamera Zukorlića – Usame Zukorlić. On je Ramazanski bajram čestitao svim muslimanima širom sveta, posebno Bošnjacima, Albancima i Romima Balkana i dijaspore.

Podsetivši da Ramazanski bajram dolazi posle žrtve ustezanja od jela, pića i duhovnih devijacija, te da je to „škola samodiscipline i karaktera“, naveo je da on nosi svoju poruku.

„Nakon trideset dana posta, muslimani, donekle tužni zbog kraja tog duhovnog užitka, dočekuju dane u kojima proslavljaju uspeh kojim su dokazali da mogu nadjačati sebe i prizemne prohteve“, naveo je Usame Zukorlić.

Na Kosovu čestitke stižu od političara i verskih lidera.

Kosovski Muftija, Naim Trnava (Tërnava), poslao je čestitku svim vernicima islamske veroispovesti.

U svojoj video poruci uoči Ramazanskog bajrama, muftija Trnava je pozvao na mir širom sveta. On je rekao da u mnogim zemljama sveta postoje sukobi, od kojih stradaju nevini građani.

„Čak i u ovoj velikoj noći uoči Ramazanskog bajrama, molimo se Bogu da nigde u svetu ne bude nemira, da vlada mir, bezbednost i blagostanje za sve“, kazao je Trnava, prenosi RSE na albanskom.

Uoči Bajrama potrebno je ceniti misiju koju čovek ima na ovom svetu, a to je da održava ravnotežu između duhovnog i materijalnog, naveo je, naglašavajući:

„U vremenu u kojem živimo, čovečanstvo kao da je zaboravilo duhovne vrednosti, čineći društvo materijalističkijim, realnošću koja je donela sukobe, krvoproliće, proterivanja i razaranja na zemlji“.

Kosovski premijer Aljbin Kurti bio je inače sinoć domaćin iftara za muftiju Trnavu.

On je Trnavu i njegove saradnike na iftaru primio zajedno sa predsednikom skupštine Gljaukom Konjufcom.

„Premijer Kurti je izrazio poštovanje za privrženost i samokontrolu muslimanskih vernika tokom meseca Ramazana. Poželeo je da njihova žrtva bude nagrađena i da solidarnost i empatija dodatno ojačaju poverenje i razumevanje među ljudima“, saopštio je noćas premijerov kabinet za informisanje.

(Foto: Kabinet kosovskog premijera)

Kurti je muftiji i svim muslimanskim vernicima poželeo srećan Bajram.

„Da humanizam i tolerancija vernika tokom Ramazana budu trajni vodiči našeg svakodnevnog života“, poručio je Kurti.

Čestitke stižu i iz srpske zajednice sa Kosova.

GI SDP je takođe, kao i svake, i ove godine uputila čestitku, poželevši islamskim vernicima da Bajram provedu sa porodicom, prijateljima u miru, sreći i dobrom zdravlju.

„Neka bajramski praznik afirmiše ideje razumevanja, tolerancije i boljih odnosa među ljudima što je potrebno u ovom teškom vremenu“, navodi se u pisanoj čestitki.

Britanski ambasador u Prištini Nikolas Ebot (Nicholas Abbott), u svojoj čestiti navodi da svima koji slave Bajram želi radost, mir i napredak.