Stano o dijalogu: Nemoguće nekog naterati da krene napred ako ne postoji volja; očekujemo da sledeći sastanak o dinaru bude i poslednji

Foto: Evropska unija/ Printscreen

„Ukoliko strane nisu voljne da se kreću i nastave, niko neće moći da ih natera“, odgovorio je Petar Stano na pitanje šta je EU naučila tokom mandata specijalnog izlasnika za dijalog Beograda i Prištine, Miroslava Lajčaka. Za Stana – ovo je jedna od najvažnijih lekcija. Tvrdi da to što strane nisu uspele do sada da krenu dalje sa procesom normalizacije, nije promašaj EU, već Beograda i Prištine.

Stano podseća da do 2020. godine nije postojao izaslanik EU za dijalog, te da je za ovaj proces bio zadužen visoki predstavnik za spoljnu politiku.

„To je znak koliko pažnje pridajemo toj stvari i koliko želimo da pomognemo Srbiji i Kosovu da krenu dalje, dan za danom“.

Kaže i da mandat specijalnog izlaslanika EU, Miroslava Lajčaka nije bio promašaj, jer je, kako navodi, Lajčak  doveo do toga da se sporazum postigne, ali da ga Beograd i Priština nisu potpisale.

„Nije istina da je Lajčak bio neuspešan i nije u redu da se njegov trud tako predstavlja jer je radio najbolje što je mogao uz punu podršku zemalja članica EU. Nije čak ni faktički u redu da se kaže da je njegov mandat bio promašaj jer on je postigao sporazum, ali dve strane nisu potpisale taj sporazum“, naveo je Stano, govoreći o Ohridskom dogovoru.

Objašnjava da nepotpisivanje sporazuma EU nikada nije dovela u pitanje.

„Taj sporazum je pravno obavezujući i ne postoji bolje objašnjenje činjenice da je pravno obavezujući jer je postao integralni deo pregovaračkog okvira i Srbije i Kosova“, odlučan je Stano.

Konstatuje da Beograd i Priština sami sebi pričinjavaju štetu ukoliko ne krenu sa implementacijom. Time ujedno, objašnjava Stano, ugrožavaju budućnost u EU i benefite koje građani mogu da imaju.

Poslednja runda dijaloga o dinaru?

Portparol EU u više navrata je isticao Lajčakovu posvećenost, uključujući i za organizaciju više sastanaka u vezi sa pitanjem dinara.

„Nema boljeg primera njegove posvećenosti poslu, jer je imao nebrojeno mnogo sastanaka, pet do sada mislim, kako bi rešio najnovije probleme oko dinara koji stalno povećavaju krizu za srpsku populaciju na Kosovu“, kazao je Stano.

Stano je danas ujedno kazao da Evropska unija očekuje da novi sastanak u Briselu o pitanju dinara bude i poslednji, prenosi Radio Slobodna Evropa.

„Nakon što su obe strane razjasnile svoje stavove, moderator EU je predstavio kompromisni predlog aranžmana za prelazno rešenje. EU poziva obe strane da prihvate ovaj predlog i ostaje spremna da bude domaćin završnog sastanka, ako se strane angažuju na konstruktivan način u vezi sa predlogom EU“, rekao je Stano, prenosi ovaj medij.

Kako je potvrdio šef pregovaračkog tima Beograda, Petar Petković, novi sastak o ovoj temi održaće se 13. maja.

Možete nekome pomoći samo ako oni žele pomoć

Miroslavu Lajčaku mandat ističe u septembru, a jedan od kandidata za poziciju novog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine je bivši predsednik Slovenije, Borut Pahor.

Upitan kako će i da li će novi specijalni izlaslanik da promeni nešto, ukoliko Srbija to ne prihvata, te da li treba da se uključi visoki predstavnik, ili možda čak da se dijalog podigne na viši nivo, Stano je ponovio da odgovornost leži na Beogradu i Prištini.

„Nije u pitanju šta EU treba ili ne treba da uradi, već se radi o stranama. Možete nekome pomoći samo ako su oni voljni da prihvate pomoć. EU ne pritiska pregovarače, partneri su dobrovoljno poručili da žele da postanu deo EU jednog dana. To na njihova ramena stavlja obavezu da se ponašaju na evropski način, da idu napred. Mi im pomažemo jer su to od nas tražili“.

Upitan kada će da se objave nominacije za novog izlasnika, Stano nije želeo da govori o rokovima, već ističe da sve ide po planu.

„Videćemo šta je ideja i šta države članice žele da urade sa tom funkcijom. Kada oni objave svoje nominacije, biće nekoliko rundi internih procesa, ali neću o rokovima. Znam samo da će do kraja trenutnog Lajčakovog mandata, sve ići po planu“, istakao je Stano.