INTERPOL TRAŽI BOSANSKOG TERORISTU: Amir Džinić otišao u džihad i poveo devetoro dece i ženu!

SARAJEVO – Interpol je, na zahtjev vlasti Bosne i Hercegovine, raspisao međunarodnu poternicu za Amirom Džinićem, zbog povezanosti s terorističkom organizacijom Islamska država (IS).

Džinić se pridružio grupi od deset državljana BiH za kojima iz istog razloga tragaju policije širom sveta. Džinić (43), je poreklom iz Tešnja u centralnoj Bosni, a pod istragom je zbog krivičnih dela organizovanja terorističke grupe, finansiranja terorističkih aktivnosti i terorizma.

Prema navodima “Dnevnog avaza”, on je na spisku osoba za kojima je raspisana tzv. crvena poternica nakon što je utvrđeno da je još 2013. godine otputovao u Siriju i sa sobom poveo suprugu i čak devetoro dece. Almir, jedan od njegovih sinova, u BiH se vratio 2016. godine i odmah je uhapšen.

Priznao je krivicu zbog sudelovanja u terorističkim aktivnostima i pridruživanja paravojnim jedinicama zbog čega je osuđen na na  kaznu od godinu dana zatvora. Prema informacijama kojima raspolažu sigurnosne agencije u BiH, Džinić te njegova supruga i ostala deca i dalje su u Siriji.

Zbog krivičnih dela povezanih s terorizmom Interpol je, na zahtev BiH, ranije raspisao poternicu za Edinom Alijevim, Samidom Cicvarom, Naserom Arnautom, Ramom Grahovićem, Ibrom Čufurovićem, Edinom Pečenkovićem, Jasminom Keserovićem, Sulejmanom Mešanovićem i Senadom Kasupovićem. Traga se i za Ahmedom Zuharijem koji, uz državljanstvo BiH, ima i državljanstvo Saudijske Arabije.