SAD proteruju 11 miliona migranata?

Američko Ministarstvo za unutrašnju bezbednost objavilo je nove pooštrene naredbe, koje predstavljaju početak šire akcije protiv nelegalnih imigranata. Biće obuhvaćeno skoro 11 miliona stranaca bez dokumenata.

U dva memoranduma, koje je potpisao ministar za unutrašnju bezbednost Džon Keli, nalaže se graničnoj patroli i imigracionim zvaničnicima da u najkraćem mogućem roku deportuju sve nelegalne imigrante, sem nekoliko izuzetaka, navodi AFP.

Migranti na granici sa SAD

Rojters ističe da te smernice predstavljaju plan za implementaciju izvršnih naredaba, koje je Tramp potpisao 25. januara, o graničnoj bezbednosti i migracijama.

Kako objašnjava Rojters, u smernicama ministarstva navodi se da će administracija američkog predsednika Donalda Trampa ostaviti zaštitne odredbe za imigrante koji su nelegalno ušli u SAD kao deca, ali se to neće odnositi na sve ostale ilegalne imigrante.

Zvaničnici ministarstva, koji nisu želeli da budu imenovani, rekli su novinarima da bi svaki imigrant koji nelegalno boravi u zemlji mogao da bude deportovan, ali da će prioritet biti oni koji predstavljaju pretnju.

U pitanju su osobe koje su nedavno ušle u zemlju, osuđeni zločinici i osobe protiv kojih je podignuta optužnica za neki zločin, ali još nisu osuđene.