PETROVIĆ: KEDS ne poštuje ugovor iz 2009-te godine o oprostu duga za struju

Građani u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji su 2009-te godine, posle isključenja sa mreže, morali je da zaključe ugovor sa Kosovskom Elektroenergetskom Korporacijom o snabdevanju, čiji je garant bio UNMIK. Potpisivanjem sporazuma između KEK-a i KEDS-a, 12.aprila 2016-te godine započeta je poslednja primena za otpis javnog duga za utrošenu električnu energiju. Prema zakonu 170.000 potrošača imala je mogućnost da u roku od šest meseci potpiše ugovore.

Pored građana ugovore su morali da potpišu i predstavnici sela i naselja. Opštinska podkancelarija za zajednice u Goraždevcu je sa KEK-om potpisala sporazum po kojem se uz redovno izmirivanje računa, od tog dana pa u narednih dvanaest meseci poništava dug, koji je nastao u periodu od 1099-te do trenutka potpisivanja sporazuma 2009-te. Nova kompanija KEDS sada, po rečima šefa Opštinske podkancelarije Slobodana Petrovića, na mala vrata pokušava da zaključi nove ugovore sa srpskim stanovništvom.
“KEDS u poslednjih godinu dana insistira na novom ugovoru, na novom oprostu duga po kojem ako dugujete dve hiljade evra, oni vam opraštaju sedamsto-osamsto. Ja sam lično za poštovanje ugovora iz 2009-te, koji mogu da dam na uvid svim gradjanima da vide sta smo potpisali”, kaže Petrović za radio Goraždevac
Petrović kaže da je Podkancelarija za zajednice pokušala da institucionalno reši problem tako što se on sastao sa predstavnicima Elektrodistrubucije i međunarodne zajednice.
“Imali smo jedan zvaničan sastanak sa direktorom KEDS-a na kome sam pozvao i predstavnike UNMIK-a, bila je prisutna šefica za region Peć-Prizren, gde smo razgovarali upravo oko ovog problema, jer su nekima došli računi po sedamsto-osamsto evra. Pitali smo ih o čemu se ovde radi? Onda nam je direktor KEDS-a objasnio da su to dugovi za četiri meseca iz 2009-te godine. Mislim da su to jako veliki računi i da je nemoguće da neko može da potroši po sedamsto -osamsto evra za četiri meseca. Verujem da je KEDS hteo bar na neki način da nadoknadi barem nešto od našeg starog duga, što po važećem ugovoru ne stoji”, kaže Petrović
Neki gradjani već prihvataju nove račune koje im KEDS dostavlja, dok deo građana ne želi da plati nove iznose koji nisu predviđeni ugovorom iz 2009-te godine kaže Petrović.
“Mnogi građani plaćaju taj stari dug. Valjda je KEDS bio slatkorečiv i ponudio u više mesecnih rada plaćanje tog duga. Na žalost, deo građana je prihvatio i bojim se za građane, među kojima sam i ja, koji nismo prihvatili nove uslove i hoćemo da ispoštujemo stari ugovor, koji smo potpisali 2009-te godine, da ćemo doći u neku nezavidnu situaciju i ostanemo nas desetak-dvadesetak porodica i imati baš velikih problema oko svega ovoga”, kaže Petrović.
Šef Opštinske podkancelarije u Goraždevcu je još jednom apelovao na međunarodnu zajednicu da garantuje poštovanje ugovora iz 2009-te godine i zahvalio UNMIK-u na donaciji jednog vozila koje će kako je rekao najviše biti od koristi u svrhu povratka. Celokupan dug za struju koji se građanima na Kosovu otpisuje iznosi 360 miliona evra.