Tači: Izmenama zakona o BSK do formiranja vojske

Predsednik Kosova Hashim Tači, učestvovao je danas na vojnoj ceremoniji Bezbednosnih Snaga Kosova u kasarni „Adem Jašari“ u Prištini, koja je organizovana u čast trodnevne manifestacije „Epopeja OVK“.

On je naglasio da je Oslobodilačka vojska Kosova nakon Epopeje bila testirana u mnogim bitkama, ofanzivama sa pobedama i situacijama u kojima se potvrdilo da se ne može poraziti ni u kojoj okolnosti.

„Upravo je ova odlučnost bila ta koja je pitanje Kosova podigla na najviše nivoe svetske diplomatije. Bio je to sveopšti narodni otpor u svim slojevima našeg društva koji je jednom za svagda krenuo putem slobode“, rekao je Thači.

Tači je rekao da je Epopeja u Prekazu, kao ništa drugo postala snaga za mobilizaciju svih rodoljuba koji su vekovima čekali trenutak da postanu deo autentične albanske vojne organizacije.

Obraćajući se prisutnima, predsednik Tači je rekao da su danas pred nama pripadnici Bezbednosnih snaga Kosova.

„Za mene kao vrhovnog komandanta i iznad svega vas građana Republike Kosova, ovo su vojnici i oficiri Vojske Republike Kosova“, istakao je on.

Tači je rekao da jako želi da se proces transformisanja BSK-a u Vojsku Kosova dogodi onako kako su se trudili tokom ove tri godine, putem transparentnog procesa koji će pratiti ustavne izmene, ali tako nešto nije stiglo da se uradi.

„Moderni ustav Kosova, meni kao vrhovnom komandantu Bezbednosnih snaga Kosova daje dovoljno nadležnosti da preduzmem sve potrebne zakonske postupke kako bi dosta očekivana transformacija osnivanja Vojske Kosova postala realnost i putem izmene zakona o BSK-u“, rekao je on.

„Kao što to očekuju i svi građani Kosova, preko novog Zakona o bezbednosnim snagama Kosova, Bezbednosne snage Kosova će za misiju imati zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Kosova, građana i zajednica, imovine i interesa Republike Kosova, kao i da doprinese u izgradnji i očuvanju regionalnog i globalnog mira i stabilnosti“, istakao je Kosovski predsednik.

Ova izmena misije i nove obaveze koje će dobiti BSK u skladu sa novim zakonom, prema mišljenju Kosovskog predsednika, čine BSK jednom modernom, profesionalnom vojskom, zaštitnog karaktera, koja će biti dizajnirana da brani građane Kosova i koja će biti u službi očuvanja mira u regionu i u svetu, kad god se od Kosova bude tražilo da da doprinos u tom pravcu.

„Ova transformacija koja je prirodna i zakonska, u potpunosti je i ustavna i neophodna,  kako bi BSK započele i zvanično proces učlanjenja u NATO. Dakle pozivam države članice NATO-a da nastave da pomažu BSK onako kako su to činile i do sada“, dodao je predsednik Kosova Hašim Tači.