DEMONSTRACIJE NA KOSOVU Protest Srba u Kosovskoj Mitrovici zbog Haradinaja

Više stotina građana u Kosovskoj Mitrovici protestnom šetnjom od spomenika Knezu Lazaru do Mosta na Ibru izrazilo je nezadovoljstvo zbog odluke francuskog suda u Kolmaru kojom je bivši vođa OVK i lider Alijanse za budućnost Kosova pušten na slobodu.

Okupljeni su ocenili da je “sramna odluka suda u Kolmaru da pusti na slobodu Ramuša Haradinaja”.

Učesnici protesta nosili su zastave Srbije i transparentne “Haradinaj zločinac”, “Srbija Rusija”, “UČK teroristi” i druge.

Okupili su se ne samo građani Kosovske Mitrovice, već i iz drugih gradova na severu Kosova i Metohije. Protestu su prisustvovali i predstavnici lokalnih samouprava sa severa Kosova i Metohije, a primećeno je prisustvo pripadnika Kosovske policijske službe i karabinjera.

Skup koji je počeo oko 19 časova protekao je mirno.

Apelacioni sud u francuskom gradu Kolmaru odbio je zahtev Srbije za izručenje Haradinaja. Haradinaj je odlukom suda na koju Srbija više nema pravo žalbe, oslobođen i u roku od 24 časa može da se vrati na Kosovo. Haradinaj je priveden 4. januara na teritoriji Francuske, na osnovu poternice koju je protiv njega izdala Srbija za ratne zločine počinjene tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine.