Obnovimo crkvu u Košu – Raseljeni Metohijci širom sveta za svoju crkvu u Košu

Povratničko selo Koš, nadomak Osojana, poznato je pre svega po upornosti svojih meštana. Iako su srpske porodice napustile ovaj kraj 1999., šest godina kasnije – desetak njih se ipak vratilo. Dvanaest godina kasnije i dalje su istrajni, a ovog puta u nameri da obnove košansku crkvu posvećenu Vavedenju Presvete Bogorodice. Radove, uz blagoslov vladike raško-prizrenskog Teodosija – privode kraju.

Jedan od pokretača inicijative i učesnik obnove od samog početka je i sam Košanin – Radovan Popović. Ideja da seoska crkva bude renovinara, podržana je i od strane osojanske crkvene opštine, a uz pomoć meštana preneta je i na društvene mreže, jer je, kako Popović navodi u razgovoru za KoSSev, mali hram za ceo kraj važan.

“U prečniku od 20 kilometara više je sela – Tučep, Osojane, Šaljinovica, Biča, Grabac, Žač…Ovo je bila glavna crkva. Jesu izgrađene nove, ali ovo je stara crkva,” dodaje i objašnjava šta je bio pokretač.

I, ubrzo nakon što se ideja proširila društvenim mrežama – na posebnoj Fejsbuk stranici “Obnovimo crkvu u Košu” – dogodilo se košansko čudo.

Tokom mesec i po dana – Filipovići, Dončići, Jovići, Obradovići, Stojičići, Tošići, Popovići, Repanovići, Ašanini, Zakići, Andrići, Ilići, Stanušići, Đorići, Krstići, Tošići, Šćepanovići, Milovanovići, Đurići, Pešići, Jeremići, Tanasijevići, Stanušići, Radovanovići, Arsići, Vučkovići, Simići, Grujičići, Šmigići, Nikolići, Tomići, Jovanovići, Malovići, Savići, Radivojevići, Miloševići, Koraći, Ugrenovići, Mirkovići, Radulovići, Derkovići – neumorno su slali novac za radove na hramu. Svog sela setili su se i oni u centralnoj Srbiji, Sloveniji, Norveškoj, Americi, Sidneju, Hrvatskoj, Italiji, Crnoj Gori, ali i oni koji su nadomak Koša.Crkva, koja je izgrađena šezdesetih godina, nije stradala u martovskom nasilju 2004., a veće razarenje nije se dogodilo ni ’99. Tada su polomljena stakla na prozorima crkve i oštećena su vrata. Ipak, hram sada izgleda potpuno drugačije.

“Krov je promenjen. Stavljeni su oluci. Spoljni zidovi su izmalterisani. Unutrašnjost izgletovana. Naručen je i mermer za unutrašnjost crkve – pod,” kaže za naš portal Radovan Popović.

Mnogo se radilo, ali ima još posla, kaže:

“Sledi freskopisanje, zvonara nije u dobrom stanju, a ni pomoćni objekat.”

Ipak, radovi se, polako, ali sigurno privode kraju. Možda će im „zafaliti nešto novca“, ali Košani su, ipak, neumorni – i u malom hramu, i na društvenim mrežama. Jedni se bave radovima, drugi sakupljanjem novca.

Žure da iskoriste letnje vreme, ali i da što spremnije dočekaju 4. decembar – tada se slavi hramovna slava.

Nadaju se da će se u malenoj crkvi na proplanku okupiti što više onih koji više nisu u Košu.

 

Prilog za obnovu crkve možete uplatiti na dinarski žiro račun Osojanske crkvene opštine:
Broj:205-123549-78 Komercijalna Banka a.d Beograd ekspozitura Zvečan.

Devizni žiro račun:
IBAN RS35160533020101287015
Miloš Vukić
Podgorce,Vitina,Srbija