Međunarodni dan nestalih: Na KiM-u se kao nestalo vodi preko 1.658

Danas se obeležava Međunarodni dan nestalih. Na Kosovu i Metohiji se kao nestala lica vode 1.658 osoba, od kojih 540 Srba i drugih nealbanaca. U 2017. godini na Kosovu je ekshumirano 10 posmrtnih ostataka. Udruženja porodica nestalih događaje organizuju u Beogradu, Prištini i Gračanici.

Prvi događaj održava se u Gračanici od 11 časova, kada će Udruženja članova porodica nestalih i kidnapovanih lica na Kosovu i Metohiji u centru ovog mesta imati miran protest.

Centralni događaj na Kosovu održava se u 14 časova u Prištini, a organizuje ga nedavno formirani Resursni centar za nestala lica na Kosovu.

Od 14 časova do 14.30 porodice nestalih će položiti cveće na spomenik nestalih osobama koji se nalazi ispred kosovskog parlamenta, a od 14.30 održava se pres konferencija u prostorijama ovog centra u Prištini.

Na konferenciji će, dodaju iz ove NVO, biti zastupljene sve zajednice, a “udruženim naporima, porodice nestalih lica bez obzira na njihovu nacionalnost – imaju za cilj da pozovu relevantne institucije da se fokusiraju na ovu temu, kao deo suočavanja sa prošlošću” – ističu.

Konferencija za medije održava se i u Beogradu – u podne, u svečanoj sali Skupštine grada, koju organizuje Koordinacija srpskih udruženja porodice nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije.

Događaj se organizuje uz poruku “Pronalaženje nestalih lica i rešenja pitanja porodice žrtava ne može više da čeka”. Najavljeno je učešće zvaničnika srpske vlade, takođe.

U međuvremenu se oglasio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić. Navodi da je konflikt na KiM-u specifičan po tome što je veliki broj lјudi nestao pred očima međunarodnih snaga, koje su na područje Kosova, dodaje, došle sa mandatom da spreče krvoproliće, ali i da “nisu umele ili želele da zaustave krvavi pir nastavlјen danima i nedelјama po njihovom razmeštanju”.

“Na današnji dan, međutim, ne želim da žrtve razbrajam na Srbe i Albance, jer ako dva naroda danas išta vezuje na Kosovu i Metohiji, onda je to neutešna bol zbog gubitka tolikih života, a tu bol ne mogu da zaleče ni prećutkivanje, ni mržnja, ni snovi o osveti,” ističe Đurić.