Pred oko stotinak vernika obeležena gradska slava u Peći

U sada već potpuno obnovljenom hramu Usekovanja glave Sv. Jovana Preteče u Peći svečano je i ove godine proslavljena hramovna slava. Sv. Liturgiju služio je Episkop Raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije uz sasluženje sveštenstva eparhije, a među njima i dva parohijska sveštenika koja žive i rade u Peći.

“Evo opet u malom broju ali opet dolazimo na današni praznik, da bi proslavili hramovnu slavu i da bi se pomolili i pričestili u Crkvi u kojoj smo kršteni, u kojoj smo dolazili dok smo živeli ovde. Sve to je potrebno da činimo braćo i sestre da nebi zaboravili ko smo i kog smo roda. Da bi i mi sledovali Hristovim putem, svetih njegovih i naših predaka, Srba koji su živeli na ovim prostorima i koji su podigli ovaj Hram, da bi se u njemu molili”, rekao je između ostalog u besedi vladika Raško-prizrenski Teodosije.

Nakon Litije presečen je Slavski kolač a ovogodišnji domaćin Miodrag Dašić, povratnik iz sela Brestovik sa porodicom je kolač za narednu godinu predao Nebojši Saviću koji je poreklom iz Peći.

“Motiv je taj da sam ja ovde kao mali, kad je bila još stara Mitropolija dolazo vrlo često sa mojom babom, sa mojom majkom i ta neka želja da da i ja nekim svojim malim prilogom učinim to da nastavimo tu tradiciju”, izjavio je za radio Goraždevac Nebojša Savić nakon što je preuzeo kolač za narednu godinu a koji je odvde rođen i proveo detinjstvo.

Na svečanosti u Peći sabralo se oko stotinak vernika, većinom Pećanaca koji su i ovu priliku iskoristili da se okupe oko svog parohijskog hrama, koji je poznat i kao Mitropolija pećka.

Crkva Svetog Jovana u Peći koja je porušena u etničkom nasilju 2004-te godine a podignuta je pre više od trideset, kada je svetu liturgiju služio pokojni patrijarh Pavle uz sasluženje sadašnjeg patrijarha Irineja.