Njegovo Blaženstvo Papa i Patrijarh aleksandrijski i sve Afrike Teodor II u poseti Pećkoj Patrijaršiji i Visokim Dečanima

Njegovo Blaženstvo Papa i Patrijarh aleksandrijski i sve Afrike g. Teodor II posetio je danas Pećku Patrijaršiju i Visoke Dečane u sklopu zvanične poseti NJegovoj Svetosti Patrijarhu srpskom g. Irineju i Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi.

Žitelji Metohije imali su priliku da pozdrave Patrijarha Teodora zajedno sa Patrijarhom srpskim Irinejem, episkopima, sveštenstvom i monaštvom, koji su oko podneva stigli u Manastir Pećku Patrijaršiju.

Nakon poseta Manastirima Krušedolu, Hopovu, Žiči, Studenici, Sopoćanima, Pećkoj Patrijaršiji, Visokim Dečanima, Patrijarh aleksandrijski Teodor će se u pratnji Patrijarha Irineja uputiti u Niš gde će posetiti tamošnje hramove i znamenitosti, kao i manastir Ravanicu.

Grad Aleksandrija jedan je od najznačajnijih kulturnih i duhovnih centara starog veka. Seme Hristove nauke u Aleksandriji zasejali su starosedeoci Jevreji, koji su često putovali u Svetu Zemlju. Aleksandrijsku Crkvu osnovao je već oko pedesete godine po Rođenju Hristovom sveti apostol i jevanđelist Marko, koji je za episkopa rukopoložio svetog Anijana Aleksandrijskog, trojicu sveštenika i sedam đakona. Apostol Marko je mučenički postradao u Aleksandriji negde oko 62. godine po Hristu.
Danas Aleksandrijska Patrijaršija kanonski obuhvata teritoriju Afrike, odnosno 56 država afričkog kontinenta, sa 27 mitropolija i 4 episkopije, preko hiljadu parohija i četiri duhovne akademije. Bogoslužbeni jezici su – pored grčkog i arapskog – engleski, ruski i francuski, kao i 50 afričkih jezika.

Sedište Patrijaršije je pri Blagoveštenjskom hramu u Aleksandriji u Egiptu.
Od 2004. godine, Predstojatelj Aleksandrijske Crkve je Teodor II, koji nosi titulu: NJegovo Blaženstvo Papa i Patrijarh velikoga grada Aleksandrije, Libije, Pentopolja, Etiopije, sve zemlje egipatske i sve Afrike, Otac otaca, Pastir pastira, Arhijerej arhijereja, trinaesti apostol i sudija vaseljene.