Novčana pomoć za decu iz Goraždevca [VIDEO]

Uobičajenu tišinu subotnjeg sunčanog i toplog septembarskog dana u porti Crkve Rođenja prestvete Bogorodice u Goraždevcu prekinula je dečija graja. Mališani iz ovog sela okupili su se ovde kako bi im bila uručena novlana pomoć koju su za njih prikupili navijači FK Zenit, Hokejaškog kluba SKA i Rusko Srbski Kulturni centar iz Sankt Peterburga. Novčanu pomoć u iznosu od dvadeset evra po detetu podelila je sestra Irina iz Manastira Gračanica.
“Kadavidite ovako decu, to je zaista, nemam reči, mislim da uvek treba da se dođe i da se pomogne, bez obzira da li je Crkva ili neko drugi u pitanju. Mi sa blagoslovom vladike Teodosija imamo organizaciju sv. Jovana milostivog, iz Gračanice i pomažu nam ljudi sa svih strana, pomažu našoj deci na Kosovu preko nas, naši Srbi iz Amerike. Ovog puta smo doneli pomoć iz Rusije, od braće Rusa iz Petrovgrada i eto da prenesemo pozdrave njima, jer nije prvi put da ovako pomažu”, kazala je za Radio Goraždevac sestra Irina.
Roditelji i deca su posebno zahvalni i kažu da će sredstva iskoristiti za poklone.
“Njima mnogo hvala. Bilo je lepo od njih što su nam došli i doneli poklone”, kaže Tea Todorović
“Svaka pomoć znači jer će deca da se obraduju, biće tu neki poklončić da se kupi i hvala ljudima dobre volje na tome”, kaže Milo Stevanović iz Goraždevca otac troje dece.
Paroh goraždevački Nenad Našpalić, kaže da se u poslednjih nekoliko godina broj dece u Goraždevcu drastično smanjio i da se nada da će se u budućnosti takvo stanje promeniti.
“Sami ste videli da imamo dece u osnovnoj školi koja mogu da stanu u jedan kombi pa se nadamo da će biti, ako ne sledeće, onda naredne dve, tri godine, malo više dece ovde i da nam neće trebati nikakva pomoć, nego da ovi koji sada šalju pomoć dođu da nas posete i da nas vide u malo većem broju nego što smo sada”, izjavio je otac Nenad za Radio Goraždevac
Goraždevac je najveće srpsko selo u Metohiji a svetskoj javnosti postalo je poznato po stravičnom zločinu nad decom koja su se kupala u reci Pećkoj Bistrici. Iz rafala koji su ispaljeni na decu, stradalo je njih dvoje a ranjeno četvoro. Posledice ovog zločina i danas su vidljive, smatra pisac i novinar Živojin Rakočević iz Gračanice.
“Život dece Goraždevca je obeležen jednim strašnim zločinom kada su njihovi vršnjaci ubijeni na reci kod ovog sela, dok su se kupali na jednom viru i sve što se posle toga dešava – dešava se nekako u senci tog zločina. Kada dođe neko ovako i obraduje ih svojim sećanjem, svojom ljubavlju i svojim mišljem, onda vi shvatite kako su duboke te veze negde iz nekog dalekog grada u Rusiji, ada nešto tako kao posebna radost i milost stigne za decu koja pate i koja žive u getu pod pečatom jednog strašnog i velikog zločina”, izjavio je Rakočević.
Direktor OŠ Janko Jovićević iz Goraždevca Milivoje Zdravković u izjavi za radio Goraždevac zahvalio se navijačima i Rusko Srbskom Kulturnom centru na pomoći koju su uputili.
“Oni što su se setili da to deci iz Goraždevca podele, to je mnogo veća stvar nego u materijalnom smislu. Ja vidim ovde decu i roditelje u njihovo ime, u moje ime, u ime nastavnika i cele dece se zahvaljujem Rusko Srbskom udruženju i navijačima Zenita iz Sant Peterburga, koji su smogli snage da prikupe ta sredstva i podele deci u Goraždevcu”, rekao je u izjavi za radio Goraždevac direktor Zdravković.
Novčanu pomoć u iznosu od dvadeset evra dobila su sva deca do osmog razreda osnovne škole njih ukupno stojedanaest. Inače, poslednjih desetak godina broj učenika i dece u Goraždevcu se drastično smanjio ali broj novorođenih beba u poslednje tri-četiri godine obećava da će ovo mesto u budućnosti brojati više mališana.