Pećka Patrijaršija: Obeležena manastirska slava

Srpska Prvoslavna Crkva i vernici danas slave praznik Pokrova Presvete Bogorodice, pomen na crkveni događaj kada se Bogorodica tokom bogosluženja javila narodu okupljenom na molitvi.

Mitropolit Crnogorsko-primorski Amfilohije služio je danas Svetu liturgiju pred oko tri stotine vernika. Manastirskoj slavi prisustvovao je zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Željko Jović, Dragomir Karić, načelnica Pećkog upravnog okruga Vinka Radosavljević i predstavnici lokanlnih samouprava iz opština u Pećkom Okrugu. Ovogodišnju slavu manastira Pećka Patrijaršija upriličili su i mnogobrojni gosti iz Crne Gore i centralne Srbije koji su masovno došli organizovanim prevozom.

Događaj koji paznuju crkva i vernici dogodio se 14. oktobra /1. oktobra po starom kalendaru/ 911. godine za vreme cara Lava Mudrog, kada je u Bogorodičinoj crkvi zvanoj Vlaherne u Carigradu služeno svenočno bdenije.

Crkva je bila ispunjena pobožnim narodom i svi su bili duboko utonuli u molitvu. Pri dnu crkve nalazili su se Sveti Andrej Jurodivi i njegov učenik Epifanije. U četvrti čas noći ugledali su Presvetu Bogorodicu iznad naroda, sa rasprostrtim omoforom na rukama kojim kao da zaklanja narod.
Bila je odevena u zlatokrasnu porfiru i blistala okružena apostolima, svetiteljima, mučenicima i devicama.

Sveti Andrej pokaza rukom i upita Epifanija da li i on vidi Bogorodicu kako se moli za sav svet, što Epifanije začuđen potvrdi. Zbog toga događaja uvedeno je ovo praznovanje, da podseća na taj trenutak i na stalno pokroviteljstvo Presvete Bogorodice kada god to u nevoljama od nje molitveno tražimo.
Bezbroj puta pokazala se pomoć Presvete Bogorodice kako pojedincima tako i narodima, kako u miru tako i u ratu, kako u monaškim pustinjama tako i u mnogoljudnim gradovima.