GRADOVI I OPŠTINE REPUBLIKE SRPSKE PRIHVATILE SEDMI PROJEKAT SPOJIMO DJECU KOSOVA I METOHIJE I REPUBLIKE SRPSKE, JUN 2018. GODINE

ODBOR ZA POMOĆ KOSOVU I METOHIJI

BANJA LUKA, REPUBLIKA SRPSKA

Banja Luka 26.januar 2018.godine

Sedmi projekat „Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske”, koji naš Odbor za pomoć Kosovu i Metohiji organizuje, uz blagoslov patrijarha srpskog Irineja, do 26. januara prihvatilo je 13 lokalnih zajednica u Republici Srpskoj.

Po 50 učenika ili ukupno njih 650, uzrasta od 10 do 15 godina, u pratnji oko 50 prosvjetnih radnika sa Kosova i Metohije, od 16. do 23. juna 2018. godine ugostiće vršnjaci u lokalnim zajednicama: Banja Luci, Prijedoru, Trebinju, Novom Gradu, Gradišci, Derventi, Šamcu, Brodu, Petrovu, Han Pijesku, Istočnom Novom Sarajevu i Višegradu. U goste im dolaze djeca iz socijalno najugroženijih srpskih porodica na Kosovu i Metohiji.

Prijave za učešće u ovom velikom, sedmom po redu, projektu traju do 01.februra, a još nekoliko lokalnih zajednica RS najavilo je da će učestvovati u ovom humanom projektu.

Svojim vršnjacima u Srpsku dolaze učenici iz svih srpskih sredina i osnovinh škola sa Kosova i Metohije. Navedene lokalne zajednice i njihove osnovne škole prihvatile su, sa oduševljenjem, da budu domaćini našoj djeci i na taj način pomognu srpskom narodu u borbi za opstanak, da znaju da nisu sami u ovim teškim vremenima koje prolaze već dvije desenije na Kosovu i Metohiji.

Podršku Odboru i projektu pružiće i Ministrasvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, a vjerujemo i najviše institucije Republike Srpske.

Očekujemo da će i ove gogine Savjet ministara BiH dozvoliti ulazak djeci sa Kosmeta, pod posebnim uslovima, jer ta djeca nisu u materijalnoj mogućnosti da imaju pasoš Srbije.

Centralni doček sve djece 16. juna 2018.godine, pod pokroviteljstvom opštine Višegrad, biće u Andrićgradu, jednoj od najatraktivnijih turističkih destinacija Republike Srpske.

Ovaj veliki i značajni humani projekat počeli smo 2012. godine. U našoj organizaciji, do sada je u Republici Srpskoj sa Kosova i Metohije, po sedam dana, boravilo više od 2 500 srpske djece, u pratnji preko 200 prosvjetnih radnika iz svih osnovnih srpskih škola na Kosmetu.

Motiv projekta je povezivanje našeg naroda, Kosova i Metohije, Republike Srpske i Srbije. To je, uvjereni smo, pomoć našem narodu i srpskoj djeci na Kosmetu da osjete slobodu koju nemaju i prijateljstvo Republike Srpske, da nisu sami i da smo uz njih u teškim vremenima kroz koja prolaze da bi opstali na Kosovu i Metohiji.

 

Predsjednik Odbora

Milorad Arlov