Trajković: Svako ko se Kosovom ne bavi pravilno, sam se oklizne

Od Predsednika Srbije tražimo da prestane da obećava da će konačno rešiti status Kosova, jer Srbija nije u poziciji da može da ga rešava, a da to bude u korist nacionalnih interesa. Predlog srpskog predsednika nakon unutrašnjeg razgovora o Kosovu biće referendum, ali prethodno moraju da se stvore uslovi.  Mi ne želimo da rušimo predsednika, mi želimo da izvršimo pozitivan politički pritisak na vlast da rešava naš problem – kaže član predsedništva Srpskog nacionalnog foruma (SNF), nekadašnji potpredsednik Vlade Srbije i najpoznatiji lider Srba sa KiM-a, Momčilo Trajković. U emisiji novinara Budimira Ničića “Slobodno srpski”, najavio je i da će forum čiji je član u sredu organizovati okrugli sto pod nazivom “Kosovo i Metohija: Promena politike ili…,” kome će po prvi put, kako je kazao, prisustvovati i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić i predstavnici Srpske liste. Trajković je govorio i o sastanku SNF-a sa srpskim patrijarhom Irinejem, komentarisao je i napise medija o razmeni teritorija za koju kaže da bi bila “prava katastrofa”. “Ne veruje” da Angela Merkel može da traži od Vučića nešto drugo, osim da prizna Kosovo, ističe, a za srpskog predsednika navodi i da treba da odustane od trenutne politike koju vodi prema Kosovu. To su predstavnici SNF-a i lično zatražili od njega na sastanku pre mesec dana, objašnjava. 

Većina Srba misli kako mi govorimo, ne slažu se sa politikom rešenja koje vodi ka nezavisnosti Kosova; Predsednik Srbije ima obavezu prema Americi i Briselu 

“Tražimo da prestane da obećava da će konačno rešiti status Kosova, jer danas Srbija nije u poziciji da može da rešava problem konačnog statusa Kosova, a da to bude u korist naših nacionalnih državnih interesa. Naš zadatak je bio da mu saopštimo da postoje Srbi i da većina misli onako kako mi govorimo, koji se ne slažu sa politikom koja treba konačno danas da reši Kosovo, jer to, u stvari, vodi ka nezavisnosti Kosova,” kazao je.

Na pitanje zašto se Predsedniku Srbije žuri da reši pitanje Kosova, Trajković je kazao da su verovatno u pitanju ranije preuzete obaveze nametnute od strane Zapada.

“Ima obavezu prema onima koji ga podržavaju, od centara moći, pre svega mislim na Ameriku, na Brisel, i ta nervoza se oseća u poslednje vreme, od njegovog boravka u Nemačkoj. Dakle, u tom grmu leži zec i tu je sada problem – na koji način da on ili nastavi da to radi što je počeo da radi, ili da se okrene. Sigurno oni koji mu daju podršku traže ispunjenje nekakvih zahteva, a to je pre svega, rešavanje Kosova, jer ne verujem da Merkelova može da traži od Vučića nešto drugo, osim da prizna nezavisnu državu Kosovo, jer je i Nemačka priznala Kosovo,” odgovorio je.

Niko ne sme da saopšti konačno rešenje, to će doći na referendumu 

Trajković smatra da će rezultat predloga Aleksandra Vučića o Kosovu koji je najavio krajem marta, ili početkom aprila biti referendum:

“Ne verujem da bi smeo bilo ko u Srbiji da sam, pa makar to bio i Predsednik Republike Srbije saopšti stav i kaže – ovo je rešenje, očigledno da će to ići ka referendumu. Referendum je nešto što je u ovom trenutku poželjno, ali moraju da se stvore uslovi, jer referendumi mogu biti ovakvi, ili onakvi – od toga kakva će biti pitanja, do toga ko organizuje referendum, ima li dovoljno demokratičnosti, šta su to birački spiskovi i mnogo toga kako bi mogli da garantuju da bi referendum bio demokratski i iz njega dobili pravu odluku.”

Svako ko se pravilno ne bavi Kosovom sam se oklizne 

Trajković je istakao da cilj SNF-a nije da ruši Predsednika Srbije, niti bilo koga:

“Мarko Đurić do sada nije hteo da razgovara, evo sada dolazi i imaćemo prilike da razmenimo mišljenje. Mi želimo da budemo politički partneri, mi Srbi sa Kosova i Metohije, to je naša sudbina, ne možemo sada da rušimo jednog predsednika, pa da dovedemo drugog, pa da njega molimo, pa da ponovo rušimo. Mi želimo da izvršimo pozitivan politički pritisak na današnju vlast da rešava naš problem. Ukoliko ga ne rešava, sami će se okliznuti. Na Kosovu će se svako, ko se pravilno ne bavi Kosovom, sam okliznuti. Na kraju krajeva, od cara Lazara do današnjeg dana svi su se okliznuli, samo je pitanje kako ćeš pasti.”

SNF je, po njegovim rečima, spreman i da podrži predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, ali pod određenim uslovima:

“Mi smo mu pojas za spasavanje. Ako bi odustao od Briselskog sporazuma i od puta koji vodi ka nezavisnosti, mi smo spremni da pružimo ruku i da podržimo takvu politiku.”

O susretu sa Patrijarhom: Rekao je da mu je teško kad čuje da će doći do bolnih rezova

Govoreći o nedavnom susretu članova SNF sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Irinejem, Trajković je kazao da i sam Patrijarh izražava bojazan za budućnost Kosova.

“Patrijarh nam je rekao da mu je teško kad čuje da će doći do ‘bolnih rezova’, da će se praviti kompromis i tako dalje i onda se pita šta se iza toga krije, ali ima nadu da do toga neće doći. U suštini Crkva i Patrijarh u potpunosti podržavaju naše stavove i naš projekat kako i na koji način treba opstati ovde na Kosovu i Metohiji. Dakle, treba jačati ovaj narod koji je ovde, ekonomski, politički, nacionalno, sačuvati teritoriju, prostor,” kazao je Trajković.

Dodao je i da još uvek radi na svojoj knjizi koju je najavio pre nekoliko godina, a koja nosi, kako je kazao, radni naslov “Ko je izdao Kosovo”.

“Pošto izdaja još uvek traje, ja ne bih želeo da je završim, a da ne vidim ko je stvarno najveći izdajnik po pitanju Kosova i Metohije,” rekao je Momčilo Trajković, u emisiji Slobodno srpski.