U Prilužju poplavljeno desetina kuća, u Grabovcu i Gračanici dvorišta i oranice

Usled jake kiše i topljenja snega, poplave su pogodile više delova Kosova – Sever, centralno Kosovo, ali i pomoravlje. Najteža situacija u srpskim sredinama je u Prilužju gde je poplavljeno 187 kuća i 500 hektara plodne zemlje.

Zvečan: Poplavljena dvorišta i oranice

Na Severu Kosova, Ibar se izlio u delu sela Grabovac, gde je bilo ugroženo nekoliko kuća.

Voda je poplavila plastenike eparhije raško-prizrenske i meštanina Slaviše Kocića, do čije je kuće Ibar takođe stigao, kao i do objekta ove eparhije.

“Voda je prvo stigla do moje kuće. Ugrožene su bile još četiri. Voda je počela da se izliva od sinoć od šest sati i nivo je sve vreme rastao. Situacija je u jednom trenutku bila alarmantna, ali nivo trenutno opada i vode ja za nekih pet santimetara manje,” kaže Kocić u izjavi za naš portal.

Meštani su se tokom cele noći borili sa vodenom stihijom.

“Snašli smo se, iskoristili smo džakove od prošle godine, pumpama izbacujemo vodu, nadamo se da neće biti padavina,” Kaže Kocić.

Prilužje: Na terenu više ekipa, situacija teška

U Prilužju je, prema rečima predsednika Privremenog organa opštine Vučitrn, Ace Mišića, talas vode počeo da dolazi sa Laba od juče od 8 časova. Prve kuće, dodaje, poplavljene su već do 11 časova, od kada je i počela evakuacije sitne i krupne stoke.

“Od 12 časova je počeo talas naglo da nadolazi talas do jutros u 6 sati voda se uopšte nije povlačila, samo je nadolazila. Celu noć smo bili na terenu. Trenutno je, prema procenama, oko 187 poplavljenih kuća, a 500 hektara plodnog zemljišta,” dodaje Mišić.

Pomoć im je stigla iz opštine Vučitrn, Plemetine, na terenu su ekipe Crvenog krsta iz Kosovske Mitrovice, a obišli su ih i zamenik direktora Kancelarije za KiM, Dušan Kozarev i gradonačelnik Gračanice, Srđan Popović, koji im je doneo džakove i vodu.

“Situacija je teška i dalje radimo. U ovim trenucima voda se polako se povlači, ali dosta sporo, s obzirom na to da smo mi ravničarsko mesto,” kaže Mišić.

Dodaje da trenutno “imaju sve”, ali prvo što će im biti potrebno posle povlačenja vode je pijaća voda.

“Bunari i hidrofori su svi pod vodom, a aktivirale su se i podzemne vode,” dodaje.

Najveću nadu polažu u to da, dodaje Mišić, ne bude novih padavina.

Poplave su zabeležene i u Vučitrnu i u Podujevu.

Kako je saopšteno iz opštine Vučitrn, evakuisano je sedam porodica, dok iz Podujeva navode da je to, tokom vikenda, bio slučaj sa dve porodice.

Opština Gračanica: Voda u Lepini, Preocu, Ugljaru 

A direktor javnih službi u Gračanici, Vladica Trajković, u izjavi za naš portal objasnio je kakva je situacija u ovoj opštini, gde su, kaže, na terenu radili radnici službi:

“Nemamo nigde situaciju da je voda ušla u kuće, već su popljavljena dvorišta.”

“Dakle, većih poplava nema. Došlo je do toga da se u Lepini, kao i ranije, izlila Sitnica, ali problema nije bilo kao i prethodnih puta, zato što smo uradili još jedan, dodatni kanal, tako da ovog puta, iako je nivo Sitnice bio veći, domaćinstvo porodice Nićić, pored ove reke, bilo manje ugroženo,” dodao je.

Dvorišta su poplavljena, objašnjava i u Ugljaru, pored Bergen naselja:

“Voda je, izgradnjom petlje na auto-putu, kroz njive, došla do kuća, poplavljena su dvorišta, ali nema veće materijalne štete.”

“U Preocu, isti slučaj, voda koja je usmerena iz pravca petlje u naselje Preoce i zbog smeća propust kod puta nije mogao da povuče svu vodu,” dodaje.

Začepljenje kanala bilo je i kod, ističe, fakulteta u Lapljem Selu, koje su opštinske službe i očistile.

Što se tiče situacije kod Bergena, biće im potrebna pomoć nadležnog kosvoskog ministarstva:

“Tu, ipak, problem ne može da reši opština sama, moramo da tražimo rešenje zajedno sa ministarstvom, da te vode usmerimo ka reci Prištevci. Investicija je veća, što opština ne može sama da finansira. Nadam se da ćemo i to brzo da rešimo, tako da ćemo sve manje i manje problema da imamo.”

Poplave se gotovo svake godine događaju širom Kosova, usled kiša i topljenja snega, te zapušenih odvodnih kanala. Štete su najčešće na oranicama.